Var tionde funderar på att köpa fritidshus

By on 16 mars, 2023
Foto: Boeno

En stor undersökning från bostadsportalen Boneo visar att var tionde besökare funderar på att köpa fritidshus. De populära områdena som lockar flest är; Västkusten, Skåne och Gotland eller Öland. Men även fjällen, Hälsingland och Höga Kusten letar sig in bland Sveriges mest intressanta fritidshusorter 2023.

Mars månad innebär början på högsäsongen för fritidshusmarknaden som sedan håller i sig fram till juni. Bostadsportalen Boneo tog tempen bland sina besökare i slutet av februari där fler än 10 000 respondenter svarade på frågan ”Funderar du på att köpa fritidshus just nu?”. Det visade sig att var tionde bostadsletare går i köptankar efter just ett fritidshus.

– Även om många har varit lite avvaktande gällande köp av fritidshus på grund av det ekonomiska läget och osäkerhet med räntor, visar vår undersökning att det fortfarande finns en stor efterfrågan på att köpa fritidshus i Sverige. Min känsla är att så snart osäkerheten lagt sig, så kommer det snabbt börja göras affärer för fritidshus igen, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo.

Var är då drömplatsen för sitt fritidshusboende? Södra Sverige kniper topp 3-placeringarna och det är välkända semesterpärlor som många vill till, såsom Västkusten, Skåne och Gotland eller Öland. Men det är inte bara södra Sverige som intresserar, utan tätt efter topplaceringarna hittar vi områden längre upp i landet då fjällen och Hälsingland eller Höga Kusten står högt på önskelistan när vi söker en tillflykt för våra lediga stunder.

TOPPLISTA fritidshus i Sverige

  1. Västkusten – 23%
  2. Skåne – 19%
  3. Gotland eller Öland – 14%
  4. Fjällen – 12%
  5. Östkusten – 11 %
  6. Hälsingland eller Höga kusten – 6 %

– Intresset för Västkusten är alltid stort så det gäller att vara förberedd när ett objekt kommer ut i ens favoritområde. Under pandemin hade vi en stark uppgång på fritidshus i alla prissegment, men vi har nu märkt en viss avmattning i vissa prissegment och områden. Vår bedömning är att det största prisfallet redan har ägt rum och det blir intressant att följa hur konjunkturen påverkar marknaden framåt. Att äga ett fritidshus är något av en extra lyx för många vilket leder till att man gör en tuffare avvägning på om man ska köpa eller inte, säger Ludvig Jakobsson, mäklare HusmanHagberg Bohuslän.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Boeno

You must be logged in to post a comment Login