Var tredje svensk vill ringa nära och kära mer

By on 18 december, 2023
Arkivbild

Fyra av tio svenskar önskar att de ringde någon i deras närhet oftare, i stället för att använda sms eller annan textkonversation. Samtidigt toppar föräldrar listan över vilka svenskarna ringer mest, framför allt bland kvinnor och yngre personer.

Det visar Samtalsrapporten, en rapport om svenskarnas telefonvanor utgiven av Halebop.

Storhelgerna ligger runt hörnen och med det börjar många hälsningar till släkt och vänner postas över hela landet. Svenskarna pratar i genomsnitt i telefon i 632 minuter per månad, vilket motsvarar 11 timmar. Samtidigt finns det en stor önskan om att ringa sina nära och kära oftare, och när vi väl pratar i telefon toppar föräldrarna samtalslistan.

– Julkort i all ära, men inget slår den varma och trygga känslan av ett telefonsamtal med någon man håller kär. Vi uppmuntrar svenskarna till att lyfta luren året runt, men kring jul vill vi göra det lite extra för att unna oss själva och våra nära och kära ett telefonsamtal. Det är en julklapp du aldrig kommer ångra, säger Emma Craig, Head of Halebop.

Högst upp på svenskarnas samtalslista ligger föräldrarna, där mer än varannans svensk, 56 procent, uppger att de ringer sina föräldrar oftast. Fler kvinnor, 60 procent, uppger detta än män, 51 procent. På andraplats kommer ens partner, 50 procent, följt av vänner och barn, 42 procent, på tredjeplats.

– Vi pratar ofta om telefonvanor, och det är ingen överraskning att det vi ringer våra familjemedlemmar allra mest. Oavsett om man är 20 och precis flyttat hemifrån eller 35 och fått ett nytt jobb, tycker vi det är kul att kunna hjälpa svenskarna att hålla kontakten med varandra, säger Emma Craig.

Den grupp där telefonsamtalen till föräldrarna är vanligast är bland den yngsta åldersgruppen, 18 till 34 år, där 8 av 10 (83 procent), svarar att de ringer sina föräldrar mest. På topplistan över vilka svenskarna ringer mest finns även vänner och barn.

Siffror från undersökningen:

  • 39 procent känner att de skulle vilja ringer personer i sin närhet (så som vänner och familj) oftare i stället för att använda sms eller annan textkonversation.
  • 38 procent uppger att de sällan eller aldrig känner att de vill ringa oftare.
  • Föräldrar toppar listan över vilka svenskarna ringer oftast, 56 procent uppger detta.
  • På andraplats kommer ens partner (50%) följt av vänner och barn (42%) på tredjeplats.
  • Den yngsta åldersgruppen (18–34 år) är de som ringer sina föräldrar allra mest, i gruppen uppger 83 procent detta.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Halebop
Om undersökningen: 
Undersökningen är gjord av Kantar Public i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. Undersökningen genomfördes 18–21 mars 2023. Totalt svarade 1 046 personer i den svenska allmänheten 18–79 år på undersökningen.

You must be logged in to post a comment Login