Varannan kan inte ladda elbilen hemma

By on 15 december, 2019
Att många inte har möjlighet att ladda bilen hemma är ett stort hinder för omställningen, menar Madeleine Fritz på Kvdbil.

Elbilarna ökar i popularitet, men varannan person har inte möjlighet att ladda bilen hemma. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Kvdbil. – Det är helt klart ett praktiskt bekymmer som försvårar omställningen till en grönare bilpark, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

I dag rullar över 90 000 laddbara bilar på svenska vägar och antalet ökar hela tiden. Men en sak som kan försvåra omställningen till en grönare bilpark är laddningsmöjligheten. Infrastrukturen med laddstolpar är fortfarande bristfällig. Särskilt utanför storstäderna kan det vara långt mellan stationerna. Norr om Sundsvall finns bara cirka 200 laddpunkter, och alla stolpar är inte ens kompatibla med alla märken och bilmodeller.

På sina håll är det dessutom riktigt dyrt att tanka sin elbil och att ladda bilen hemma är det långt ifrån alla som har möjlighet till. I Kvdbils undersökning är det bara en tredjedel (32 %) som uppger att de kan ladda elbilen i eller vid huset där de bor. Så många som varannan (51 %) svarar nej på frågan.

Jag tror laddningsproblematiken kan göra att många drar sig för att köpa elbil. Hittills har det bästa plånboksargumentet för elbilar varit den låga milkostnaden, men på en del eftertraktade laddplatser kan det totala priset för laddning och parkering till och med överstiga kostnaden för bensin eller diesel. Att tanka på en laddstation är därför inget varaktigt alternativ till att tanka hemma, säger Madeleine Fritz på Kvdbil.

17 procent svarar att de helt enkelt inte vet om de kan tanka elbilen hemma. Högst är osäkerheten bland kvinnor där nära var fjärde (24 %) säger sig inte veta. Samma siffra bland männen är drygt en av tio (11 %).

– Jag tycker siffrorna är väldigt talande för den osäkerhet som omgärdar el- och laddhybridbilar. Det är mycket man måste tänka på för att laddningen ska fungera smidigt och framför allt vara säker. Rätt utrustning är ett måste och för den som inte bor i privatbostad krävs diskussion med hyresvärd eller förening, och här kan man få nobben. Inte minst behöver man ställa sig frågan om elanläggningen klarar den extra belastningen, säger Madeleine Fritz.

En tidigare Sifo-undersökning från januari 2018 visade att många av de som saknar möjlighet att ladda hemma avstår ett elbilsköp av ekonomiska skäl. Bland barnfamiljer var siffran så hög som nära två av tre. I vårändringsbudgeten återinfördes det så kallade ladda hemma-stödet för privatpersoner inom ramen för Klimatklivet, ett investeringsstöd som ska minska utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Den som söker kan nu återigen beviljas bidrag för hälften av kostnaderna för själva laddstationen, material och arbetskostnaden för installation. Som mest kan man få 10 000 kronor i bidrag per fastighet.

– För den som går i tankar att köpa en elbil är det givetvis välkommet att ladda hemma-stödet nu får en andra chans, säger Madeleine Fritz.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Kvdbil
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 7-11 maj 2019. Totalt intervjuades 1362 personer i åldern 18-79 år, varav 1003 äger en bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login