Världen – Frige Dawit Isaak – veckolång manifestation

By on 25 september, 2016

Den 23 september var det 15 år sedan Dawit Isaak och hans kollegor greps. Samma dag tystnade den fria pressen helt i Eritrea. För att uppmärksamma Dawits fall genomför Amnesty Sverige en aktion under en veckas tid tillsammans med nio andra organisationer på Stockholms Central: #SittmedDawit.

De övriga organisationerna är Stödföreningen Free Dawit, Publicistklubben, Sveriges Författarförbund, Svenska Journalistförbundet, Svenska Pen, Sveriges Tidskrifter, Expressen, Reportrar utan gränser och Utgivarna.

Mellan den 21 september och den 27 september står en cell utplacerad på en scen mitt på Centralstationen, den som vill kan gå in och sätta sig i femton minuter – som en solidaritetshandling.

Grova systematiska och vitt utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter fortsätter att begås i Eritrea och varje år flyr tusentals människor undan det förtryck som råder. Det är svårt att påverka en regim som så totalt struntar i omvärlden och som så brutalt tystar den som försöker utnyttja sina mänskliga rättigheter. Desto viktigare att vi som kan då höjer våra röster för dem som inte kan, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Den 23 september kommer det vara flera aktiviteter på plats på Centralen och på andra ställen. Alla organisationerna kommer gemensamt överlämna ett brev till Eritreas ambassad på förmiddagen.

Mellan klockan 12-13 håller flera personer tal på Centralen, bland dem Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors, och klockan 13.30 blir det en 15 minuters tystnadsmanifestation på Sergels Torg. Vem som helst kan då ansluta för att visa den eritreanska regimen att vi är många som bryr oss om vad som hänt Dawit och alla andra fängslade samvetsfångar i landet.

Amnesty International kräver att Dawit Isaak, och alla andra samvetsfångar i landet, släpps fria omedelbart och att Eritrea respekterar de mänskliga rättigheterna.

Vi har ett upprop riktat till Eritreas president där det går att skriva på för detta, det hittar du här.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login