Varning: Byt till vinterdäck innan det blir farligt

By on 6 november, 2018
Arkivbild

Vi går mot kallare tider och det råder inga tvivel om att de flesta svenskar börjat känna minusgraderna. Med minusgrader under natten ökar risken för hala vägar, speciellt under morgonen. Extra halt kan det bli vid broar och vägar nära vattendrag när första kylan kommer. 

Precis som förra året har fälgtillverkaren ABS Wheels noterat att fler och fler bilister fortfarande åker omkring med sommardäck. 

– Det är okej att åka med sommardäck just nu om man tar det försiktigt, däremot bör man redan nästa vecka åka och byta om man inte gjort det. Enligt SMHI blir det mindre än 10 grader runt om i Sverige. Flera däckexperter inklusive landets informationsråd är eniga om att vinterdäck ska monteras vid temperaturer närmare fem grader och nedåt, säger Andie Lahdo, VD och däckexpert på företaget med 20 års erfarenhet

Byt till vinterdäck redan nästa vecka! Om du ska välja mellan dubb eller dubbfritt så är det dubbdäck som gäller enligt ABS Wheels. 

Det är säkrast för bilisten, dock inte för miljön. Experterna är fortfarande osams kring frågan men det finns tydliga bevis om att dubbdäck är bättre. För bara några dagar sen mejlade vi ut en undersökning till våra egna kunder. En av frågorna var om de skulle välja dubbdäck eller friktionsdäck, precis som föregående år planerar mer än 60% att köpa dubbdäck, berättar Andie.

Tänk på följande 10 punkter när du ska byta till vinterdäck:

1. Byt dina däck hos seriösa däckhandlare, undvik oseriösa verkstäder som byter däck för hundra kronor. Du har inga garantier om något skulle hända, välj därför däckföretag varsamt. 

2. Glöm inte att efterdra bultarna, det är livsfarligt om bultarna inte sitter hårt åtdragna.

3. Använd vinterfälgar under vintern, dessa tål salt och snö bättre än sommarfälgar. En klar fördel om du vill hålla fälgarnas utseende vid liv.

4. Använd helst dubbdäck, om du verkligen måste ha friktionsdäck så välj nordiska. Skippa helt och hållet kinesiska friktionsdäck. Nordiska är gjorda för skandinaviskt väglag. 

5. Köp inte regummerade däck eller året runt däck! Dessa däck är livsfarliga och bör undvikas.

6. Dela ratten, kvinnor kör bättre än män. För att vara ett jämställt land är vi i Sverige dåliga när det kommer till jämställd körning.

7. Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst tre millimeter. Böteslappen är för närvarande 2018 på 1200 kr. Nya vinterdäck har mellan 7-8 millimeter.

8. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april. Friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck får du använda året om. Det är dock inte bra att använda dessa däck på sommaren.

9.  Köp inte gamla vinterdäck. Det är alldeles för stor risk, däcken kan vara skadade, gamla eller ha osynliga punkteringar som lagats. För ett otränat öga kan det vara svårt att se.

10. Köp gärna däcktest vinnare som Nokian, Continental, Goodyear, Michelin och Pirelli. Har du inte råd för det kan du titta på andra bra märken som Hankook, Nexen, Yokohama och Kumho. (Dessa tillhör världens topp 20)

Så säger lagen om vinterdäck
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen, Däckbranschens informationsråd, Transportstyrelsen, ABS Wheels, Vägverket.

You must be logged in to post a comment Login