”Vi fruktar det värsta för de civila” – Läkare Utan Gränser mitt i striderna i CAR

By on 19 maj, 2017
Omkring 500 människor har sökt skydd på sjukhusområdet i Bangassou. Många är djupt traumatiserade och har fått akut psykosocialt stöd.

Sedan i lördags har striderna i Bangassou i Centralafrikanska republiken (CAR) trappats upp. Läkare Utan Gränser har gett akutvård till 70 skadade, men når inte alla civila som är i akut behov av livräddande vård. Inga andra organisationer ger akutvård i staden.

Läkare Utan Gränser är extremt oroade för civilbefolkningen i Bangassou och uppmanar alla stridande parter till vapenvila, läget är spänt och personalen hör fortfarande sporadiskt skjutande på gatorna.

När skottlossningen började i lördags natt sökte folk skydd hos bekanta, i kyrkan, i moskén, på sjukhusområdet… Staden har varit alldeles tom förutom de beväpnade män som rör sig på gatorna. Bangassou är oigenkännligt, säger René Colgo, biträdande landansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Centralafrikanska republiken.

Konflikten i landet har intensifierats de senaste månaderna och nådde i mars den tidigare förhållandevis stabila Mbomou-provinsen där Bangassou ligger.

Avskurna utan sjukvård och vatten
Sedan lördag morgon har Läkare Utan Gränser vårdat 60 skadade på sjukhuset i staden. I måndags gav ett mobilt team första hjälpen till ytterligare tio skadade som flytt till en moské. De svårt skadade kunde inte flyttas till sjukhuset på grund av striderna. Efter skottlossning vid moskén var teamet tvunget att lämna moskén där omkring 250 människor sökt skydd.

Vi är djupt oroade för dem eftersom moskén är fullständigt avskuren från omvärlden. De har inte haft tillgång till vatten eller mat på två dagar och det är närmare 30 grader varmt. Bland dem finns skadade och döda som mördades i lördags, säger Colgo.

Traumatiserade söker skydd
Många invånare sitter fast i sina hem och skadade har inte kunnat ta sig till sjukhuset. Omkring 500 människor har ändå lyckats söka skydd på sjukhusområdet.

De väntar utanför och i korridorerna i hopp om att de stridande parterna ska låta bli att attackera en vårdinrättning. Många här är djupt traumatiserade, som den trettioåriga kvinnan som sett grannar mejas ned och hus plundras eller brännas. Vårt psykosociala team gav henne akuthjälp och hon har nu återhämtat sig lite. Vi lever i nuet, redo att reagera. Vi är den enda organisationen i Bangassou som kan ge akutvård, säger Colgo.

Vi fruktar det värsta om inte långsiktiga åtgärder sätts in för att skydda civilbefolkningen. Vi uppmanar alla stridande parter att ingå vapenvila för att vi ska kunna hämta de skadade och vårda dem. Alla stridande parter har en skyldighet att inte attackera sjukhus, ambulanser eller vårdpersonal. Civila får inte bli måltavlor, säger René Colgo.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login