Villapriserna i Örebro län har ökat

By on 13 februari, 2023
Arkivbild

Villapriserna i Örebro län har ökat nästan dubbelt så mycket som börsen, sedan år 2000 har det genomsnittliga värdet på villor i Örebro län ökat nästan dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen.

Villapriserna har stigit med 257 procent medan börsindex stigit med 139 procent, som jämförelse ökade lönerna i Sverige med 83 procent mellan 2000–2021.

Det visar en ny sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om bostadspriserna i Sverige tillhör de i världen som fallit mest det senaste året har många som ägt sin bostad länge haft en väldigt stor värdeuppgång. Den som ska köpa en bostad bör tänka långsiktigt, låta behoven styra och inte köpa i spekulationssyfte, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Värdet på en genomsnittlig villa i Örebro län har ökat med 257 procent sedan millennieskiftet, i landet som helhet har villapriserna ökat med i genomsnitt 302 procent.

Under samma period har Stockholmsbörsen givit en genomsnittlig avkastning på 139 procent. Trots prisfallet på bostäder under det senaste året har det över tid varit en god affär att äga sin villa i hela landet. Allra störst värdeutveckling har villaägarna haft på Gotland, i Jönköpings län och i Hallands län.

– Det tuffa ekonomiska läget kommer att fortsätta under 2023, men det finns signaler om att vi snart närmar oss toppen av räntehöjningar och inflation. I storstäderna verkar den värsta oron ha avtagit, vilket brukar vara en signal om att bostadsmarknaden i landet återhämtar sig, säger Marcus Svanberg.

Den genomsnittliga löneökningen de senaste tjugo åren har givit betydligt mindre i plånboken än både börsen och bostadsmarknaden. Under perioden 2000–2021 ökade medianlönen i Sverige med 83 procent.

– Även om priserna backade under 2022 har den exceptionella prisuppgången under 2000-talet gjort det svårare för många svenskar att kunna byta bostad. Det, i kombination med den hårda ekonomiska pressen på många hushåll, gör att Finansinspektionen borde lätta på amorteringskraven, säger Marcus Svanberg.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login