Villapriserna i Örebro län stiger

By on 7 juli, 2024
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län sjunkit med 2 procent, medan villapriserna stigit med 1 procent. Samtidigt fortsätter antalet bostadsförsäljningar att öka kraftigt.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

— Bostadsmarknaden blir alltid lite lugnare under sommaren, men i år säljs väldigt många fler bostäder än förra året. Räntorna är på väg ner och det gör att fler svenskar känner sig trygga med att köpa en ny bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna sjunkit med 2 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en uppgång med 1 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter och villor stigit med 3 procent i riket som helhet.

De tre senaste månaderna såldes 487 bostadsrätter i Örebro län, vilket är 13 procent fler än samma period förra året. Antalet sålda villor var 501, en uppgång med hela 26 procent. I landet som helhet bytte 20 procent fler villor och fritidshus ägare under den senaste tremånadersperioden, medan bostadsrättsförsäljningarna ökade med 12 procent.

— Bostadspriserna i princip hela landet har stigit under första halvåret, men de ligger ändå en bra bit under toppnivåerna från pandemin. Antalet bostäder till salu är rekordhögt, så för den som planerar att leta ny bostad under semestern finns goda möjligheter att hitta sin drömbostad till ett bra pris, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län legat still, medan villapriserna sjunkit med 2 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på 2 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 1 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 4 procent på årsbasis, att jämföra med 2 procents minskning i landet.

— Snabba räntehöjningar och hög inflation fick många som var på jakt efter en sommarstuga att lägga planerna på is. Nu har sjunkande räntor och den varma början av sommaren fått stugmarknaden att tina upp och antalet nyblivna fritidshusägare ökar runtom i landet, säger Marcus Svanberg.

….

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

….

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örebro län

You must be logged in to post a comment Login