Villapriserna i Örebro län stiger mest i landet

By on 9 september, 2023
Arkivbild – Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

De senaste tre månaderna har villapriserna i Örebro län stigit med 7 procent, vilket är mest i landet. Bostadsrättspriserna har stigit med 6 procent, vilket är tredje mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Trots fortsatta räntehöjningar väntas stabila priser och fler bostadsaffärer till hösten.

– Vi bedömer att antalet bostadsaffärer kommer att öka under hösten och att priserna i Sverige blir relativt stabila även om räntorna ökar något. Under nästa år väntas priserna vända uppåt igen, förutsatt att inflationen minskar och räntorna sänks, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har villapriserna stigit med 7 procent de senaste tre månaderna, vilket är mest i landet. Bostadsrättspriserna har stigit med 6 procent, vilket är tredje mest i landet. I landet som helhet har villapriserna stigit med 2 procent, medan priserna på bostadsrätter sjunkit med 1 procent.

– Många svenskar har anpassat sig till det höga ränteläget, efter ett privatekonomiskt tufft år. De som säljer sin bostad är medvetna om att bostadspriserna har fallit jämfört med toppen under pandemin och vi märker att säljare och köpare nu har lättare att komma överens om priset, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sett över en 12-månadersperiod har priserna på bostadsrätter i Örebro län sjunkit med 10 procent, medan villapriserna sjunkit med 8 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror också en nedgång på 8 procent för villapriserna samtidigt som bostadsrättspriserna ligger på samma nivå som förra året. Fritidshuspriserna i Örebro län har sjunkit med 11 procent på årsbasis, att jämföra med 8 procents nedgång i landet som helhet.

– Antalet bostäder till salu är högre än på länge, som en följd av det osäkra omvärldsläget det senaste året. Köparna har många objekt att välja på just nu och säljarna behöver vara beredda på att det kan ta längre tid än vanligt att få bostaden såld, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

De tre senaste månaderna såldes 413 bostadsrätter i Örebro län, vilket är 16 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 386, en nedgång med 11 procent.

Här är länen där bostadspriserna har minskat mest det senaste året:

 

Bostadsrätter

   

Villor

   

Fritidshus

 

1. Östergötland

-14%

1. Södermanland

-14%

1. Gotlands län

-14%

2. Värmland

-13%

2. Värmland

-11%

2. Stockholms län

-12%

3. Kronoberg

-12%

3. Västerbotten

-10%

3. Östergötland

-12%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login