3 av 10 planerar att spendera mindre tid än vanligt i närheten av vatten i sommar

Av på 29 maj, 2020

Sommaren är snart här, men i år planerar 3 av 10 vuxna att spendera mindre tid i närheten av vatten än en vanlig sommar, på grund av Coronaviruset (Covid-19) visar en undersökning som företaget YouGov genomfört på uppdrag av Svensk Simidrott.

Undersökningen visar att 86 % av Sveriges befolkning, i åldern 18 år och äldre, tror sig vara simkunniga*. Bland de som är 60 år eller äldre så uppger dock enbart 78 % att de är simkunniga. Högst andel finns bland vuxna i åldern 18 till 29 år, där 91 % anser sig vara simkunniga.

Mindre än hälften av de som är simkunniga testar sin simkunnighet årligen. I åldersgruppen 60+, så uppger bara 34 % att de testar sina simkunskaper varje år. I denna kategori är det även färre (47 %) som tror att de klarar att simma långt i öppet vatten (sjö/hav), i jämförelse med den övriga vuxna befolkningen där 55 % uppger att de kan simma längre än 200 meter i öppet vatten.

– Oavsett ålder, så är det viktigt för alla att underhålla sin simkunnighet. Simkunnighet är en färskvara och vi rekommenderar därför att du testar dina simkunskaper varje år, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Det finns många bakomliggande orsaker till varför vuxna inte kan simma, men oavsett orsak så är en god vattenvana grunden till all siminlärning.

– Att vara vattenvan innebär bland annat att du ska kunna hoppa i vattnet och doppa huvudet. Detta är grunden i Svensk Simidrotts pedagogik. När du behärskar det, så blir det betydligt enklare att lära sig att simma och kunna glädjas av att kunna vistas i och i närheten av vatten, berättar Christina Sandin.

Undersökningen visade även att av de som inte anser sig vara simkunniga, så är 40 % intresserade av att lära sig att simma. Den vanligaste orsaken till att de ännu inte är simkunniga, är att de tycker att det är pinsamt att lära sig simma som vuxen.

 – Vi vet att många vuxna som inte kan simma upplever det som pinsamt. Vår undersökning visar dock att 14 % av den vuxna befolkningen inte kan simma, så om du är en av dem så är du långtifrån ensam! Svensk Simidrott har över 80 föreningar runtom i hela landet som har simundervisning för vuxna och vi hjälper årligen cirka 3000 vuxna att utveckla sina simkunskaper, avslutar Christina Sandin.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svensk Simidrott

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in