Batterierna inte orsaken till brand i teknikrum i idrottshallen på Änglandaskolan

Av på 18 juni, 2019
Branden orsakades av ett elfel i det kabinett som batterierna stod i. Foto: Futurum Fastigheter i Örebro AB

Orsaken till branden i ett teknikrum i idrottshallen på Änglandaskolan har fastställts. Branden utbröt på morgonen den 7 juni och orsakades av ett elfel i det kabinett där batterierna stod. Utredningen påvisar att batterierna inte är orsaken till branden.

Batterierna är nickelmetallhybridbatterier, NiMh, vilket innebär att en brand är relativt ofarlig. Till skillnad från litiumbatterier, som används bland annat i elbilar och elcyklar, så avger nickelmetallhybridbatterier inte någon giftig gas vid brand. En brand innebär inte heller något dramatiskt brandförlopp.

Jag är mycket lättad att batterierna i sig inte är upphov till branden. Det gör att vi kan fortsätta använda tekniken. Att batterierna är brandsäkra är en stor anledning till att vi valt att använda dem i våra installationer. Jag är också glad att vi valde en svensk tillverkare vilket underlättat krisarbetet, säger Johan Sellin, chef för hållbara energilösningar på Futurum Fastigheter.

Batteritillverkaren Nilar tar på sig ansvaret för branden. Det går inte att på något sätt koppla Futurum Fastigheters hantering av batterierna till den uppkomna branden. Ett förslag på åtgärd har presenterats av tillverkaren Nilar och experter kommer besöka samtliga installationer i Örebro inom den närmaste veckan. Efter det kommer Futurum Fastigheter fatta beslut om installationen på Norrbyskolan ska tas i bruk igen, samt om arbetet med kommande installationer på Tullängsskolan och Vintrosa skola ska tas upp igen. 

Eftersom skadorna från branden är begränsade till ett teknikrum i idrottshallen på Änglandaskolan har verksamheten inte påverkats av branden. Saneringen av teknikrummet påbörjades under måndagen och kommer vara klar i slutet på veckan.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in