Den här händer efter EU-valet

Av på 26 maj, 2019
Arkivbild.

När röstningen i Örebro är avslutad sker kommunens preliminära rösträkning. Denna genomförs i vallokalerna på kvällen på valdagen och hela förrättningen är offentlig. Dagen efter valdagen påbörjar Länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. ”Valdagen har börjat lugnt och det flyter på som planerat”, säger Johan Hellsten.

Just nu pågår röstmottagningen ute i Örebros 86 vallokaler. Förutom personalen i vallokalerna har kommunen en organisation med en valstab som har till uppgift att stödja vallokalerna med deras arbete.  

– Valdagen har börjat lugnt och det flyter på som planerat. Vi har cirka 700 röstmottagare som jobbar idag och dessutom har vi en valstab och flera andra funktioner som arbetar med valet, säger Johan Hellsten, ansvarig för val på Örebro kommuns Valkansli.

Vad händer efter valdagen?
Länsstyrelsen påbörjar den slutgiltiga rösträkningen dagen efter valdagen den 26 maj. Direkt efter valdagen börjar partierna bilda grupper för samarbete i parlamentet. Den nya mandatperioden börjar den 2 juli.

Rösträkning
När röstningen är avslutad sker kommunens preliminära rösträkning. Denna genomförs i vallokalerna på kvällen på valdagen och hela förrättningen är offentlig.

Onsdag den 29 maj räknas sent inkomna förtidsröster och brevröster från utlandet, den så kallade onsdagsräkningen. Då granskas också de röster som av någon anledning inte godkänts vid räkningen i vallokalerna. Den slutliga rösträkningen görs av Länsstyrelsen, som redovisar ett resultat cirka en vecka efter valet.

EU-valet
– Europaparlamentet är folkets röst i EU. Ungefär som riksdagen är i Sverige. Till skillnad från riksdagsvalet i Sverige, där vi vet mandatfördelning för riksdagen så snart vi har ett valresultat, påverkas fördelningen av platserna i parlamentet av valresultatet i alla medlemsländerna, säger Karl-Gustav Granberg, ordförande i Valnämnden.

– Valet till Europaparlamentet hålls under perioden 23–26 maj i alla 28 medlemsländer. Anledningen till att valet hålls på olika dagar i olika länder är för att EU har valt att anpassa valdag utifrån de olika medlemsländernas nationella traditioner. Till exempel hålls val traditionellt i Sverige på söndagar, säger Johan Hellsten.

Fördelning av ledamöter
I valet till Europaparlamentet är hela riket en valkrets, medan det i val till den svenska riksdagen delas upp i olika valkretsar, som oftast följer länsindelningen. Ett parti måste få minst fyra procent av rösterna för att få plats i parlamentet.

– I parlamentet sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna. Av dessa är 20 ledamöter från Sverige. Antalet ledamöter beror på hur många medborgare ett land har i jämförelse med de andra medlemsländerna. Tyskland som är det folkrikaste landet i EU har också flest parlamentariker med sina 96 stycken, medan de länder med minst befolkning i unionen, till exempel Malta och Luxemburg har sex stycken vardera, säger Johan Hellsten.

Ledamöterna i parlamentet ingår i olika partigrupper och det är i dessa partigrupper arbetet sker.
– Sveriges 20 ledamöter kommer ingå i olika partigrupper och sitter alltså inte ordnade utifrån vilket land de representerar. Fördelningen av platserna i parlamentet sker utifrån valresultatet i alla medlemsländerna, säger Johan Hellsten.

Politik | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in