Epiroc går in i unik allians med Sveriges storföretag

Av på 6 juli, 2018
Fotograf: Karl-Johan Sandberg

Örebroföretaget Epiroc har ingått en allians med storföretagen LKAB, ABB, AB Volvo och Combitech AB för att gemensamt ta fram en världsstandard för framtidens hållbara gruvbrytning.

Man kommer bland annat anlägga en testgruva i anslutning till LKAB:s nuvarande gruva i Kiruna, i den gruvan kommer man att testa och utveckla ny teknik och målet bland annat är att skapa koldioxidfria och autonoma gruvor.

– LKAB har en lång tradition av innovationer och för att säkra långsiktig konkurrenskraft måste vi hitta nya metoder och smartare lösningar för fortsatt brytning av världens bästa och renaste järnmalmsfyndigheter djupare ner i våra underjordsgruvor. Vi är stolta över att inleda ett av de största samarbetsprojekten i Sverige idag med ledande aktörer i branschen som bidrar med kompetens och tekniska resurser. Tillsammans ska vi ta fram lösningen på morgondagens hållbara gruvindustri som är säker, koldioxidfri, digitaliserad och autonom, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB. – Vi är stolta över att vara en del av samarbetet med att utveckla världens mest moderna gruvverksamhet. Detta är i linje med vårt fokus på autonoma och batteridrivna produkter och lösningar som ökar produktiviteten och säkerheten i gruvorna, säger Per Lindberg, vd och koncernchef Epiroc.

– Sveriges gruv- och mineralindustri tävlar om att vara mest hållbar i hela världen. Hållbarhetskraven och teknikutvecklingen utvecklas nu i snabb takt och då behöver även svenska aktörer komma samman för att se till att vi kan bedriva gruvdrift på ett säkert och hållbart sätt i framtiden. Det bådar gott för gruvlandet Sverige, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Enligt Dagens industri lägger LKAB två miljarder kronor på satsningen.

Projektet kommer att fortgå till 2024 erfar Örebronyheter.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in