Färdiga skollektioner ska öka barnens vattenvana

Av på 16 juni, 2019

Att bada, åka båt eller skridskor kan ge fina upplevelser, men tänk om man inte kan eller vågar? Sjöräddningssällskapet Junior är en ny satsning för att uppmuntra barn att lära sig om badvett, båtvett och isvett.

Tanken med satsningen är att öka kunskapen kring vatten och riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs tre. Två färdiga lektioner finns framtagna, en teoretisk och en idrottslektion, som är anpassade till läroplanen.

– Vi älskar vatten och vill att fler ska kunna vistas säkert i närheten av vatten. Idag finns det dock stora skillnader i vattenvanan beroende på var du växer upp någonstans. Sjöräddningssällskapet vill vara med och utjämna den skillnaden, och vi vet att skolan har en viktig roll att spela där. 

– Men vi vet också att det som lärare kan vara svårt att hitta rätt nivå på kunskapen och planera lektioner som fungerar för en hel klass, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet

Att förebygga olyckor vid vatten genom att informera är en viktig del av Sjöräddningssällskapets arbete.  

– Som ideell förening kan vi inte träffa alla barn själva, men ett effektivt sätt att nå ut är att hjälpa lärare att kunna hålla lektioner i ämnet. När vi testat på skolor har vi fått mycket positiva reaktioner och bra återspel som hjälpt oss att förfina konceptet.

Satsningen har möjliggjorts av Föreningen Solstickan, som gjort en öronmärkt donation.

– Vi hoppas på att materialet kan få ett långt liv och göra mycket nytta på landets skolor. Men det räcker med att vi kan förhindra att ett enda barn drunknar för att det ska vara värt alla insatser, säger Emma Valham.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in