Nio av tio vill minska nedskräpningen

Av på 27 oktober, 2018
Arkivbild

I onsdags röstade EU om ett förslag om att förbjuda engångsartiklar av plast som skräpar ner. Det är en fråga som engagerar. Nästan alla i Sverige, nio av tio, tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen och tre av fyra tycker att skräpet är ett stort problem. Ungdomar mellan 18–29 år tycker dock inte i lika stor utsträckning att skräpet är ett problem. Det visar Håll Sverige Rents stora Novus-undersökning.

– Det finns en stor samstämmighet bland svenska befolkningen om att nedskräpningen måste minska. Det som är lite oroande i vår undersökning är att ungdomarna inte tycker att det är lika problematiskt som hela befolkningen, säger Johanna Ragnartz.

Nedskräpning med engångsartiklar av plast blir allt vanligare, och haven fylls på med plastskräp. Samtidigt äter och dricker allt fler on-the-go och snabbmatsförsäljningen ökar stadigt. Som en reaktion har EU nyligen föreslagit åtgärder för att minska nedskräpningen av engångsartiklar av plast, genom exempelvis förbud för sugrör.

Och det finns ett stort stöd för åtgärderna. Den svenska befolkningen håller med om att nedskräpningen måste minska – nio av tio anser att det är viktigt att minska nedskräpningen. Och 75 procent, eller tre av fyra, tycker att nedskräpningen är ett problem. Men där sticker ungdomarna ut – enbart 60 procent av tycker att skräpet är ett problem. Många anser också att nedskräpningen har ökat de senaste åren.

– Det är hög tid att stoppa nedskräpningen, och vi ser i undersökningen att det finns ett stort stöd för detta. Många tycker också att det är deras eget ansvar att minska nedskräpningen vilket är hoppfullt, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent har genomfört en stor Novus-undersökning med totalt 4561 intervjuer. Svarsfrekvensen var på 65 procent och målgruppen är den svenska allmänheten 18 – 79 år.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in