Så undviker du piratkopior på sommarsemestern

Av på 25 juni, 2019

Det blir allt svårare att skilja äkta varor från falska. Runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior blir lurade och tror att de köper original, motsvarande ett värde av 4,5 miljarder per år. Köp som dessutom kan innebära risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med sommarsemestern riskerar många konsumenter att drabbas.

– Vi har pratat mycket om riskerna att råka köpa piratkopior på nätet eftersom oseriösa aktörer tar till med alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Och minst lika viktigt är det att vara på sin vakt på utlandssemestern. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på PRV.

Piratkopiering är ett växande problem i Sverige och resten av världen. Importen av piratkopierade varor till Sverige under 2016 stod för så mycket som 18,3 miljarder kronor. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och som konsument har du inga garantier för vad exempelvis kosmetika och kläder verkligen innehåller eller att de har tillverkats på ett etiskt och hållbart sätt.

– Eftersom piratkopior inte har genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige kan de vara farliga att använda. Exempelvis har man sett att vattenresistenta piratkopierade produkter kan innehålla miljö- och hälsofarliga medel. Men beroende på produkt kan piratkopior orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin.

Ekonomiskt är piratkopieringsindustrin förödande förlustaffär för svenska företag. Varje år förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor på piratkopiering, enligt en studie från OECD som gjorts på uppdrag av PRV.

Expertens tips

  1. Var uppmärksam på priset på kläder, smycken och klockor. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.
  2. Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.
  3. Handla solskyddsprodukter från apotek eller före du åker utomlands.
  4. Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.
  5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. 

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in