Vill bli världens grönaste resmål – har etablerat en gigantisk stor marinpark

Av på 9 juli, 2019
Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker.

Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker. Marae Moana Marine Park är hela 1,9 miljoner kvadratkilometer stor – eller dubbelt så stor som USA. Stillahavsöarna hoppas att etableringen kommer att inspirera andra länder.

Etableringen är den största som någonsin gjorts av ett land, och innebär bland annat totalförbud av kommersiellt fiske runt öarna.

Beslutet klubbades i parlamentet i juli 2017, och omfattar också sällsynta fågelarter, småhuvudval, jättemanta och hotade hajtyper. Med beslutet följde också ett förbud av kommersiellt fiske inom 50 nautiska mil från land, och i dag kan man meddela om en merkbar ökning av liv runt de 15 korallöarna. 

Det var en styrelsemedlem i Cook Island Tourism som redan i 2012 kom med förslaget att Cooköarna skulle bli världens grönaste och renaste resmål. Förslaget ledde till utvecklingen och etableringen av marinparken.

Etableringen stöttades av bland annat Conservation International, Global Blue, IUCN, Waitt Foundation, NOAA, Oceans 5 and the Okeanos Explorer, Secretariat for the Pacific Regional Environment Programme (SPREP) och Esri.

Cooköarna består av 15 öar och ligger mitt emellan Nya Zeeland och Hawaii i Stillahavet. Totalt bor det 19 000 människor på öarna som årligen besöks av 150 000 turister.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in