1,25 miljarder förväntas spenderas inför Mors dag

By on 24 maj, 2023
Bild: Svensk Handel

I över 100 år har Mors dag firats, och mamma glöms inte bort i år heller. Totalt väntas dagen omsätta 1,25 miljarder kronor, vilket är en minskning jämfört med förra året, då skattningen låg på 1,4 miljarder.

Mors dag infaller nu på söndag, den 28 maj och det är en dag som inte glöms bort i första taget. Enligt Svensk Handel senaste undersökning planerar tre av fyra svenskar att uppmärksamma dagen och det är ungefär lika många män som kvinnor som planerar att fira.

För handeln är mors dag en viktig försäljningshögtid. Nästan var fjärde handlare anser att dagen är viktig för försäljningen. Särskilt viktig är den för dagligvaruhandlarna, där nästan var tredje ser högtiden som särskilt viktig.

Trots att Mors dag inte är lika viktig för handeln som exempelvis jul, påsk och midsommar finns det många handlare som kommande dagar kan se fram emot fler kunder.

– Vi ser hur det generella ekonomiska läget medför att vi spenderar mindre pengar under Mors dag i år. Trots detta är dagen viktig för många handlare, särskilt inom dagligvaruhandeln och smalare branscher som exempelvis blomsterhandeln och handlare inom konfektyr, som laddar upp extra inför dagen. Vi hoppas givetvis på en god försäljning för dessa även i år, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Traditionens makt fortfarande stark – blommor fortsatt populäraste presenten
Många mammor runt om i landet kan, enligt undersökningen, förvänta sig blommor på söndag. Likt tidigare år är det nämligen den vanligaste presenten att ge bort. Därefter följer att träffa sin mamma, ett telefonsamtal och middag.

Kanske blir dagen särskilt speciell för alla nyblivna mammor. Totalt är det ungefär 44 000 mammor som kommer att bli firade för första gången nu på söndag.

Ekonomi/Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Handel

You must be logged in to post a comment Login