1,9 miljoner svenskar arbetar med smärta

By on 17 maj, 2018

En ny undersökning genomförd av Kantar Sifo visar att mer än hälften av de svenskar som dagligen arbetar vid bildskärm, 1,9 miljoner människor, har känt smärta i arm, axel eller nacke. Andelen kvinnor är överrepresenterade i undersökningen, som också visar att en stor grupp unga är drabbade. Det här riskerar att bli ett folkhälsoproblem samtidigt som kunskapen är låg om hur det påverkar oss och hur smärtan kan undvikas.

Ungefär hälften av Sveriges befolkning, ca 5 miljoner personer, arbetar. Cirka 75 procent av dessa arbetar framför en bildskärm, det vill säga ungefär 3 750 000 personer. Hela 90 procent arbetar mer än 2 timmar per dag framför en bildskärm, 3 400 000 personer. Av dessa har 57 procent, eller 1,9 miljoner svenskar, uppgett att de har känt smärta vid bildskärmen.

Det här är en tickande bomb. Vi riskerar ett folkhälsoproblem som vi behöver diskutera och hantera för att minska skadorna. Undersökningen visar hur vi har det på jobbet men adderar vi tiden vi spenderar med alla våra surfplattor, smartphones och datorer så lägger de flesta av oss ytterligare ett antal timmar under en dag framför en bildskärm, säger Anders Ehnbom, VD på Mousetrapper.

Drygt 1100 000 kvinnor, 69 procent, av de som arbetar vid en bildskärm har känt smärta. Det kan jämföras med antalet män som är cirka 800 000. Antalet kvinnor totalt mellan 18-64 år är cirka 3000 000? Det betyder att var tredje kvinna i Sverige drabbas.

I undersökningen framkommer också att tiden framför bildskärm i princip är konstant hela arbetslivet. 92 procent i åldrarna 18-29 år, spenderar minst 2 timmar framför bildskärmen på jobbet varje dag. Bland de äldsta, 50-64 år, är det 91 procent. Skillnaden är att de äldsta inte gjorde det när de var i 20-årsåldern.

Man kan tro att det behövs många år i arbetslivet för att smärtsymtomen ska utvecklas. Men hela 64 procent av de unga uppger att de känt smärta. Risken är att de får problem att klara sina arbetsuppgifter i framtiden eftersom så kallad musarm kan förebyggas men är svår att helt bli av med. Vi hoppas kunna bidra till ökad insikt om problemet och om vikten av bra ergonomi och tekniska hjälpmedel för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete, säger Anders Ehnbom.

57 procent av de tillfrågade i undersökningen har provat någon form av teknisk lösning och av dessa svarade 71 procent att det anser att det hjälpt. 84 procent har provat ett höj- och sänkbart skrivbord, 54 procent en ny mus. Ny stol och tangentbord har provats av cirka 35 procent och 16 procent uppger ”något annat” som svar.


Så här kan du förebygga smärta vid bildskärmsarbete:

Ergonomiska övningar
Några enkla övningar kan vara att: Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper. Trötta ben hjälps av att med fötterna i golvet lyfta hälarna. Upprepa gärna 20 gånger. Axelsmärtor kan förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Då åker armbågen framåt. Slappna av och upprepa ett par gånger.

Ergonomiska lösningar
Byt ut den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som förebygger exempelvis musarm. Ett sådant alternativ är Mousetrapper som är utformad för att skapa en naturligt ergonomisk position så att armbågen hamnar innanför axeln, vilket drastiskt minskar problemen med smärta i arm, axel och nacke. Höj- och sänkbart skrivbord har flera fördelar. Dels kan du enkelt se till att du sitter rätt genom att kontrollera att armbågarna är i höjd med skrivbordet när du sitter avslappnat med rak rygg. Den uppenbara fördelen är annars att man enkelt kan variera mellan stående och sittande. Stående har fördelen att du aktiverar fler muskler om du samtidigt flyttar vikten då och då mellan benen. Ett tips är att stå och arbeta direkt efter lunchen, vilket är en fördel för matsmältningen. Sitt rätt med en stol som du kan justera. En lätt framåtlutad ställning är att föredra. Fötterna ska stå stadigt på golvet och se till att ländrygg och underarmar får att bra stöd.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Mousetrapper AB under februari 2018 med telefonintervjuer med 1431 personer. Statistiskt signifikanta skillnader mellan aktuell grupp och komplementgrupp är beräknad på 95%-nivå med chi2-.

You must be logged in to post a comment Login