32-procentig prisökning på begagnade bensinbilar

By on 28 januari, 2023
Arkivbild

Priserna har stigit i stort sett konstant på begagnatmarknaden de senaste två åren och bensinbilarna är i en klass för sig, försäljningspriset har ökat med hela 32 procent enligt Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke.

Ökningen det senaste året är 16 procent. Som jämförelse har dieseln stigit med relativt blygsamma 13 procent på två år och 4 procent det senaste året.

Utbudet av begagnade bensinbilar har minskat med 13 procent under året samtidigt som elbilarna dubblerats i antal (+ 97 procent).

– Vi kan se prispeaken nu där ökningen kommer att stagnera ett tag. Långsiktigt misstänker jag dock att många av de bensinbilar som tillverkas nu kommer att bli riktiga rariteter då förbränningsmotorn fasas ut, vi märker redan att vissa modeller som tagits ur produktion säljs dyrare begagnat än nya, säger Martin Fransson, vd Wayke. 

Prislappen på de begagnade elbilar som har sålts växte med 21 procent det senaste året, ingen större skillnad mot de senaste två åren då det ökat med 22 procent. Laddhybrider har ökat med åtta respektive 19 procent. 

Dessa tio bensinmodeller har ökat mest i pris det senaste året på Wayke.se:  

  1. Toyota Aygo 
  2. Volkswagen Polo 
  3. Toyota Yaris
  4. Peugeot 208
  5. Kia Rio
  6. Hyundai i20
  7. Volkswagen Golf SportsCombi
  8. Volvo V40 
  9. Ford Fiesta
  10. Audi RS 3 Sportback

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Wayke

You must be logged in to post a comment Login