8 av 10 har svårt att göra sig av med personliga saker

By on 27 november, 2021

Under ett årtionde hinner massvis av saker du gillar förändras och livet likaså. Man samlar på sig saker när trender kommer och går. En undersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att 73 procent av svenskarna känner en lättnad efter att ha rensat bort prylar i hemmet. Tillsammans med inredaren och feng shui-konsulten Jannice Wistrand, ger Elfa insikter och tips för hur man bäst uttrycker sin personlighet i sitt hem genom sina tillhörigheter.

Det är inte ovanligt att uttrycka sin identitet genom olika personliga prylar i hemmet. Dock är det viktigt för trivsamheten att inte låta alla sina ägodelar ligga framme hela tiden. Enligt en Sifo-undersökning som Elfa har genomfört har många svenskar (84 procent) saker hemma som är svåra att göra sig av med. Det kan vara en god idé att avsätta tid för att rensa bland prylarna, ordna bättre förvaring eller möblera om. Bland de saker som är svårast att göra sig av med finns foton (53 procent), följt av arvegods (52 procent), favoritkläder och skor (34 procent), samt barnens teckningar (25 procent).

– Vår undersökning visar att hela 7 av 10 svenskar har lådor med prylar som de inte har öppnat på ett år. Förmodligen eftersom många inte har lust att städa och sortera. Med bra förvaring blir det enklare och roligare att hålla ordning, få undan det man inte vill ha framme och framhäva det man vill ska synas. Små detaljer gör stor skillnad som kan resultera i ett trivsamt och inte minst personligt hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert Elfa.

Nästan alla (90 procent) anser att det är viktigt med förvaring när man väljer bostad, och för 69 procent av svenskarna påverkas stämningen i hushållet negativt av oordning i hemmet. För att förebygga detta och upprätthålla välmående hemma är det därför av vikt att ha goda städrutiner samt bra förutsättningar för att kunna sortera undan prylar som används under dagarna. Nästan varannan svensk, 48 procent, ångrar inte heller att de har slängt något när de rensat i hemmet. Smarta och praktiska förvaringslösningar underlättar sortering av det man vill skänka eller sälja, samt behålla för framtiden.

Den växande trenden delningsekonomi är ett annat alternativ som innebär att inte ensamt äga sina tillhörigheter, utan att i perioder dela eller byta med andra. Det resulterar i ett cirkulärt utbyte som både ger variation i hemmet, en personlig känsla och samtidigt är snällare mot miljön.

5 tips från Jannice Wistrand om personlig inredning

För att kunna bygga upp ett hem med ordning och harmoni krävs tid och omtanke. Studio Elfas medlem Jannice Wistrand, Feng Shui-konsult och inredare, tipsar om olika sätt att optimera yta såväl som inredning – allt för att på bästa sätt ge ett personligt intryck.

  • Sortera ut godbitar ur trenderna – inred med prylar som ditt hjärta slår ett extra slag för, så hemmet fungerar i längden också.
  • Investera bara i saker du älskar – slopa slit och släng kulturen, satsa istället på inredning som du verkligen behöver och som har bra kvalitet.
  • Ge inredningen tid – samla inspiration, moodboards och testa dig fram med olika kombinationer. Prylarna hittar till slut sin rätta plats!
  • Rensa och behåll bara saker du verkligen gillar– under åren samlar vi på oss massvis, se till att sälja eller ge bort saker regelbundet och omge dig istället med saker du gillar.
  • Mixa och matcha – blanda gärna nytt med gammalt, ljust med mörkt, mönstrat med enfärgat. Det ger en betydligt personligare känsla i hemmet och en dynamisk helhet när man lyckas få en fin balans i inredningen.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 15-18 Juni 2021.

Totalt intervjuades 1023 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Elfa

You must be logged in to post a comment Login