Albin Demo får dansstipendiet till minne av Lena Josefsson

By on 23 september, 2023
Foto: Martin Skoog

Dansaren Albin Demo tilldelas 2023 års dansstipendium till minne av Lena Josefsson. Med stipendiet vill Albin bland annat testa nya gränser mellan dans och teknik, och få större frihet att uttrycka sitt konstnärskap genom dans.

Förra året instiftades dansstipendiet till minne av Lena Josefsson av Örebro kommuns dåvarande kulturnämnd, dansstipendiet på 10 000 kr går till en eller flera danskonstnärer som är i början av sin yrkesbana inom danskonsten.

Kriterierna för stipendiet, som tagits fram i samråd med personer som har stark koppling till Lena Josefsson, är att stipendiaten:

  • samverkar med andra i sitt konstnärskap
  • har ett inkluderande arbetssätt
  • tänker sig internationellt och/eller interkulturellt utbyte
  • är gränsöverskridande
  • är utforskande.

Årets jury har bestått av representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen samt en person med koppling till Lena Josefsson.

Stipendieutdelningen skedde på Kulturkvarteret i samband med föreningen Fröjdans 25-årsjubileum lördagen den 23 september. På plats för att dela ut priset var Kultur- och fritidsnämndens ordförande Madelene Spinord Semenets (S).

Årets motivering

”Dansen har nästan alltid funnits i Albins liv. Han har sedan treårsåldern dansat och vunnit mästerskapstitlar i latinamerikanska danser och SM-vinst i bugg. Idag satsar han på sin egen dansutveckling inom afro, hiphop, dancehall och har blivit uttagen att åka till Sydafrika och delta i Afrikas största hiphoptävling.

Under gymnasiet startade han en egen dansgrupp med målet att dansarna ska känna sig trygga och inkluderade samt medverka i gemensamt kulturutbyte och utveckling. Dansgruppen är fortfarande aktiv och Albin vill med dansstipendiet fokusera på att producera dansvideor med gruppen. Just sammanfogningen med digitalisering och dans som uttrycksform vill Albin satsa på. Han vill också bygga en grund för framtidens dansare och etablera kontakt och utbyten utanför Sveriges gränser.”

Juryn fastnade för Albin Demo för att han vill göra dansen tillgänglig för alla, och visa att dans är mer än en hobby.

Som han själv beskriver det: ”Dans är konst, dans är karriär, dans är folks liv.”

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login