Allt färre skjuter falska nödraketer

By on 30 december, 2018
Antalet falsklarm gällande nödraketer fortsätter att minska, det besparar samhället och sjöräddningsorganisationen stora resurser varje år.

Allt färre skjuter falska nödraketer – den positiva trenden fortsätter och sparar samhället stora resurser, och frivilliga sjöräddare slipper lämna nyårsmiddagen för att rycka ut helt i onödan.

Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Men de senaste åren har antalet falsklarm stadigt pekat nedåt. Sedan Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket vid årsskiftet 2011 började informera aktivt om förbud mot falska nödraketer har nedgången varit markant.

Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, JRCC.

Nödraketer är avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.

– Det finns ett gammalt rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten, vilket inte alls stämmer. Vi är tacksamma om våra frivilliga får slippa rycka ut på falsklarm, eftersom de utan lön lämnar nära och kära för att hjälpa andra på sjön, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader. Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket. Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login