Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar

By on 22 september, 2023
Arkivbild

Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar bland ungdomar.

Lustgas är mycket vanligt – och riskfyllt.

Lustgas som berusningsmedel har blivit vanligare bland unga i vårt län. Gasen används som bedövningsmedel inom vården men är då utblandad med syre. Gasen som används för att berusa sig är inte utblandad med syre och kan därför ge akut syrebrist. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige men det är viktigt att känna till riskerna.

  • Inandning av gasen kan leda till syrebrist, vilket kan leda till medvetslöshet (i värsta fall dödsfall), tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas.
  • Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall, vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, stämbanden och de övre luftvägarna.
    Långvarig användning av lustgas kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen.
  • Lustgas kan bli en inkörsport till andra droger eller berusningsmedel.

Försäljningen sker ofta sker på nätet, utanför krogar, i parker, i butiker och på privata fester. Ungdomarna andas in gasen direkt från tuben eller patroner eller från ballonger som fyllts med gas. Det är viktigt att prata med ungdomarna om riskerna med lustgas. Eftersom det är lagligt i Sverige ses det som ofarligt bland många unga, men det är långt ifrån riskfritt. Riskerna ökar dessutom när lustgasen används tillsammans med droger och/eller alkohol.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login