Återvinningen under jul och nyår ökade med 20%

Av på 17 januari, 2021

Under jul och nyår 2020 slog vi rekord i mängden insamlade förpackningar. Totalt samlades över 26 000 ton förpackningar in i hela landet, vilket är en ökning med 20% jämfört med föregående år. 

På grund av höga förpackningsflöden under året kopplat till pandemin hade Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, räknat med att mängden insamlade förpackningar skulle öka med ca 10% under perioden, men faktiska siffror visar nu alltså att det blev långt mer än så.

Coronapandemin innebar utmaningar för planering
Pandemin har haft en betydande påverkan på FTI:s verksamhet sedan starten. Förändrade beteende- och resemönster och ökad näthandel har lett till utmaningar i planeringen av tömnings- och städinsatser. Jul- och nyårshelger innebär traditionellt sett höga flöden av förpackningar vilket är en utmaning i sig, men pandemin har gjort det än svårare att planera verksamheten.

– Vi på FTI har 25 års erfarenhet av att samla in förpackningar, så vi har normalt sett väldigt bra statistik på hur människor reser och rör sig under jul- och nyårshelgerna. Men pandemin har ställt allt på ända och vi har under året blivit tvungna att göra snabba anpassningar för att försöka träffa rätt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Under december utfördes 60 000 antal tömningar fler än förra året och på de allra flesta av FTI:s ca 5000 återvinningsstationer har det fungerat väl. Men på grund av de enormt stora flödena av förpackningar som kom under jul- och nyårshelgerna blev det trots allt fullt på vissa stationer.

– Vi har verkligen gjort allt vi kunnat för att tömma i rätt tid och vid vår initiala utvärdering ser det på det stora hela ut att ha gått bra. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som plattat och vikt ihop sina förpackningar så att mer fått plats i behållarna, det har gjort enorm skillnad. Vi är som alltid glada över att så många återvinner, varje förpackning räknas, avslutar Veronica Foberg Gustafsson.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: FTI

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in