Backa Studios får regionalt utvecklingsstöd

By on 16 december, 2022
Bild: LindeKultur

Backa Studios får regionalt utvecklingsstöd för ny långfilm, filmproduktionsbolaget i Vedevåg får 100.000 kronor i regionalt utvecklingsstöd till filmproduktion för långfilmen ”Svenskjävlar”.

Malin Dahl och Johnny Wernersson står för manus, regi och produktion.

”Svenskjävlar” är en episodisk långfilm i genren dramakomedi bestående av flera parallella berättelser.

Backa Studios har tidigare gjort långfilmen ”Lantisar” som gått på ett 70-tal biografer och visats på SVT. Filmen finns att se kostnadsfritt på Cineasterna (för de som har bibliotekskort på Bergslagsbibblan).

– Projektet – med arbetsnamnet ”Svenskjävlar” går in i förproduktion under våren 2023 med bland annat färdigställande av manus, förklarar Johnny Wernersson. – Mer än så kan vi inte riktigt säga mer än att det är tänkt att bli en antologi/episodfilm där vi följer ”vanliga” svenskar under en kritisk punkt i livet med drama, mörk humor och förhoppningsvis igenkänning.

– Filmen ”Lantisar” gick bra på SVT vilket är jättekul och vi har fått information om att närmare 500.000 personer sett den på SVT och SVT-Play, det är vi glada och stolta över, tillägger Johnny.

….

Regionalt utvecklingsstöd för filmproduktion

Syftet med utvecklingsstödet är att stärka filmen i Örebro län genom att ge länets professionella producenter, regissörer och manusförfattare möjlighet att utveckla film- och tv-serieprojekt från idé fram till produktionsstart. Region Örebro län främjar med detta utvecklingsstöd länets filmkultur med potential att ge positiva effekter för flera andra konst- och kulturområden och kringliggande näringar.

Sjutton projekt sökte totalt 3.080.500 kronor denna första omgång. Totalt fördelades 800.000 kronor till sju av dessa av Region Örebro läns Kulturnämnd den 12 december. Utöver Backa Studios har dessa filmprojekt fått regionens nya utvecklingsstöd till filmproduktion:

På Tvären Film AB, 250.000 kr för långfilmen ”Felix”: Långfilmsproduktion som utspelas i Örebros fotbolls- och nattklubbsmiljö. Bakom produktionen står ett team med flera kvalitativa kortfilmer som fått internationell uppmärksamhet på CVt. Manus och regi: Adam Starsmark; Producenter: Daniel Sandberg och Josefine Rapp

Mariedamfilm AB, 100.000 kr för långfilmen ”Biodlaren”: Ett långfilmsdrama vars utveckling påbörjades inom dåvarande satsningen Sthlm Debut genom regionens medverkan i Filmregion Stockholm-Mälardalen. Projektet går nu igenom den sista utvecklingsfasen innan det är dags att gå till slutproduktion. Manus och regi: Marcus Carlsson; Producent: Lovisa Charlier.

TakeOff Video AB, 150.000 kr för långfilmen ”Otänkbart”: En romantisk komedi som utspelas i Örebro och Stockholm. ”Viktor och Ylva förälskar sig i varandra men har så många uppblåsta föreställningar om vad kärlek är, och så mycket rädsla för att verkligen känna efter, att de närapå går miste om allt innan de inser att de älskar varandra.” Manus och produktion: Jonas Moberg.

Stories Made By TS, 100.000 kr för miniserien ”Backfisch”: En dramaserie i tre avsnitt som utspelas i Örebro i mitten av 1950-talet. Dramat är delvis baserad på verkliga historiska miljöer och händelser. Produktionen har tidigare tilldelats ett filmproduktionsstipendium från regionen för att påbörja idéutvecklingen. Manus: Lisa Lindén; Producent: Sara Blomqvist.

Filmsnickeriet AB, 50.000 kr för långfilmen ”Stackars Birger”: Filmatisering av boken och sedemera teateruppsättningen med samma titel, skriven av Martina Montelius. Handlingen utspelas till stor del på en teater och inspelningen planeras ske i Örebro. Producent: Mikael J. Boson.

Koltrast produktion, 50.000 kr för långfilmen ”Dylta Swing”: Ett dramakomedi i radhusmiljö. ”Jens och Heide lever ett inrutat familjeliv med två småbarn, fasta jobb och villa i en radhusidyll. Allt blomstrar, utan sexlivet. De ger sig in i swingersvärlden, en lösning som blir allt annat än sprakande.” Manus: Josef Säterhagen; Regi: Andrea Östlund; Producent: Hanna Lekander.

….

Utvecklingsstöd till filmproduktion:

Du som är professionell producent, regissör och/eller manusförfattare med företag registrerat i Örebro län kan söka upp till 250.000 kronor för att utveckla ett långfilms- eller tv-serieprojekt från idé till produktionsstart – regionorebrolan.se/sv/stod-och-bidrag/bidrag-och-kulturstipendier/utvecklingsstod-till-filmproduktion/.

Ekonomi | Kultur
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login