Barn från Örebro valde Årets barnrättshjälte och mottagare av ”Barnens nobelpris”

Av på 10 maj, 2019

I dag tillkännagavs att Dr. Ashok Dyalchand, som i mer än 40 år kämpat emot barnäktenskap och för flickors lika rättigheter, av miljoner barn, har utsetts till Årets barnrättshjälte och mottagare av det svenska barnrättspriset World’s Children’s Prize, (WCP), ofta kallat ”Barnens Nobelpris” av medier jorden runt. Barn i Örebro var med och röstade fram Dr. Dyalchand, som stöttar flickor men också involverar pojkar och män i Indien för jämställdhetskampen.

Barn i Örebro deltog tillsammans med två miljoner unga jorden runt i den världsomröstning, Global Vote, som avgör vem som tilldelas World’s Children’s Prize (WCP). Omröstningen avslutar WCP-programmet, WCP-programmet, världens största årliga utbildning som stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har 44 miljoner barn deltagit.

Två andra barnrättskämpar hedrades också idag: Spès Nihangaza, Burundi, för sin 25-åriga kamp för föräldralösa barn som drabbats hårt av aidsepidemin och ett brutalt inbördeskrig, Guylande Mésadieu, Haiti, som i 20 år kämpat för barn som tvingats till slavarbete, barn i fängelse och som lever på gatan.

De tre barnrättshjältarna, som var kandidater i årets världsomröstning, hade nominerats av en barnjury där medlemmarna är experter på barnets rättigheter genom sina egna livserfarenheter som bland annat flyktingar, slavar och urfolk.

Till beskyddarna av WCP:s hör Malala Yousafzai, den nu bortgångne Nelson Mandela, Graça Machel, Desmond Tutu, drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven.

Pristagare hedrades i Sverige idag
Alla tre priskandidaterna hedrades som barnrättshjältar vid en ceremoni idag på Gripsholms slott i Mariefred. Barn från 13 länder fick hjälp av Prinsessan Sofia att dela ut priserna. Prissumman, 700 000 kr, delas mellan mottagaren av World’s Children’s Prize (350 000 kr) och de två hederspristagarna (175 000 kr vardera) och ska gå till deras arbete för barn. Barn från Örebro fanns med i publiken.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in