Barn som gjort hjälteinsats sökes

By on 9 februari, 2020

Känner du ett barn som gjort något stort för någon annan? Nu öppnar nomineringen till barnrättsorganisationen Erikshjälpens pris Årets Erikshjälte. Priset vill lyfta fram exempel på hur barn gör skillnad för en bättre värld.

– På Erikshjälpen blir vi ofta imponerade över barns förmågor, men sällan förvånade. Vi vet att barn kan! Erik Nilsson, som startade Erikshjälpens verksamhet, var själv barn när han påbörjade en livsgärning som skulle förändra livet för hundratusentals andra barn. Det finns många barn som i stort och smått är förebilder och förändrar världen till det bättre. Det vill vi uppmärksamma genom utmärkelsen Årets Erikshjälte, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

Priset Årets Erikshjälte delas ut till någon under 18 år som gjort något behjärtansvärt för andra. Det kan till exempel vara ett barn som gjort något för människor som lever i utsatthet, visat stort civilkurage eller gjort en insats för klimatet. 2019 gick utmärkelsen till elever på Lundbyskolan i Örebro, som valde att använda sina skolresepengar till att köpa nya leksaker till lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Fram till den 22 mars finns möjlighet att nominera via Erikshjälpens hemsida. Kompisar, ledare, föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare – alla kan nominera.

Erikshjälpen grundades av ett barn. Erik Nilsson var blödarsjuk och låg ofta på sjukhus, när han började skicka brev och små presenter för att uppmuntra andra sjuka barn. Bara 17 år gammal, 1946, var hans ”kärleksverksamhet” redan etablerad. Verksamheten fick så småningom namnet Erikshjälpen och är i dag en barnrättsorganisation som arbetar i 17 länder, inklusive Sverige, för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv.

Priset Årets Erikshjälte delas ut på Eriksdagen som firas i Erikshjälpen Second Hands butiker runt om i Sverige lördagen den 25 april, till minne av Erik Nilsson.

erikshjalpen.se/nyheter/erikshjalte/

Regionalt
Örebronyheter

Källa Erikshjälpen

You must be logged in to post a comment Login