Barnvagnsmarschen växer stor manifestation idag

Av på 11 maj, 2019

Lördagen den 11 maj rullar det barnvagnar på gatorna på över 50 platser i Sverige. RFSU arrangerar Barnvagnsmarschen för tionde året i rad och i år tillsammans med Läkare Utan Gränser och Läkare i världen. Barnvagnsmarschen är en manifestation mot mödradödligheten i världen. Fokus för årets marsch är kvinnors utsatthet i humanitära katastrofer som krig och vid flykt. I Örebro går tåget från Våghustorget till Stadsparken.

– Vid en humanitär kris läggs ofta fokus på direkta insatser som vatten, mat och tak över huvudet. Men vi glömmer att människor inte slutar vara gravida och att det sexuella våldet ökar i krig och konflikt. Det som finns av sexualundervisning, preventivmedel och mödravård minskar eller försvinner helt. Sverige har ett ansvar att stå upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet – också vid humanitära kriser, säger Hans Linde RFSU:s ordförande.

– Att 830 kvinnor dör varje dag i samband med sin graviditet är en stor tragedi. Inte minst för att de allra flesta skulle kunna räddas. Oftast dör de i samband med förlossningen, något som skulle kunna förhindras genom snabba insatser vid komplikationer som blödningar och sepsis. Andra dör till följd av osäker abort. Oavsett om en kvinna lever i ett konfliktområde, i ett flyktingläger eller i ett tält efter en jordbävning, så måste hon precis som alla andra kvinnor få tillgång till god förlossningsvård och möjlighet till säker abort. I de krisområden där Läkare Utan Gränser arbetar råder det en stor brist på detta, säger Sophie Graner, förlossningsläkare och vice ordförande för Läkare Utan Gränser.

– Alla graviditeter medför risker och tillgång till vård är viktigt var du än befinner sig i världen. I mer riskabla situationer, som i en humanitär kris, blir vården såklart ännu viktigare. Tillgång till vård är en mänsklig rättighet. När rättigheter kränks, särskilt i situationer med mer könsbaserat våld, måste vi som finns på fältet få bättre stöd att stärka rätten till hälsa. Så är det inte nu. Riskerna med graviditeter väntar inte, då kan inte heller den humanitära hjälpen göra det, säger Läkare i Världens generalsekreterare Eliot Wieslander

Barnvagnsmarschen i Örebro startar på Våghustorget med samling klockan 13:30.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in