Så drabbas studieförbunden i länet av regeringens nedskärningar

By on 27 april, 2024
Bild: LindeKultur

Regeringens kraftigt minskade stöd till studieförbunden gör att mötesplatser i länet blir färre, liksom antalet folkbildare. Det visar en konsekvensbeskrivning som folkbildningens intresseorganisation i Örebro län (ÖLBF) har genomfört, ”Så exempelvis drabbas kulturlivet i Lindesbergs kommun hårt av studieförbundens nedskärningar”.

– Det handlar om ett 20-tal personer som förut jobbat med folkbildning och människors bildning, kultur, folkhälsa och så vidare som nu inte längre gör det. Dessutom blir det svårare att ha möteslokaler överallt, säger länsbildningskonsulent Cecilia Lönn Elgstrand.

Några av studieförbunden har tvingats säga upp lokaler för möten och studier i Kumla, Karlskoga, Lindesberg, Hällefors, Laxå och Askersund. Folkbildare har också tvingats sluta som tidigare varit de som sett till att studiecirklar startats och föreläsningar och kulturprogram arrangerats.

Tidigare har det i varje kommun funnits flera studieförbund som arrangerat studiecirklar eller kulturarrangemang och föreläsningar men troligen blir det svårare för några att ha riktigt så stor geografisk spridning som innan, visar konsekvensbeskrivningen. De anställda kommer helt enkelt inte vara tillräckligt många och heller inte antalet lokaler.

En tredjedel av statsstödet försvinner

Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har sänkt det statliga stödet till studieförbunden redan från i år, men ytterligare sänkningar har aviserats för de kommande två åren som innebär att en tredjedel av statsstödet försvinner. För Örebro län innebär det cirka 19 miljoner som försvinner. Och redan tidigare har kommunernas stöd sänkts under många år.

– Studieförbunden vill göra mer och nå fler, inte färre – men med mindre pengar går det inte ens att upprätthålla samma verksamhet som innan, fortsätter Cecilia Lönn Elgstrand. – Jag tror tyvärr att det största konsekvenserna, om inte politiken tar andra beslut framåt, blir synliga först om tio år eller mer. Det här kommer påverka föreningslivet nästan direkt men på längre sikt också demokratin, samhällsklimatet, människors folkhälsa och känsla av social sammanhållning, trygghet och så vidare för att inte tala om kultur- och fritidsliv i alla kommuner.

Så påverkas studieförbunden i Lindesbergs kommun

Kulturlivet i Lindesbergs kommun drabbas hårt av studieförbundens nedskärningar. För två år sedan (2022) möjliggjorde studieförbunden 4-5 kulturprogram varje vecka i Lindesbergs kommun och 110 olika studiecirklar i Vedevåg, Frövi, Felllingsbro och Storå förutom i Lindesbergs tätort.

– Mest tydligt redan nu är att ett av studieförbunden Kulturens Bildningsverksamhet, har lagts ner på grund av de sänkta statsbidragen, förklarar Cecilia Lönn Elgstrand. – Detta drabbar bland annat Damkören Akvileja, Lindesbergs Folkdansgille, Nora Bergslagens Kammarmusikförening och Whispering Band med flera som fått stöd från Kulturens för att möjliggöra kulturevenemang.

ABF, Vuxenskolan och Studiefrämjandet har fortfarande egna lokaler i Lindesberg, NBV har lämnat en lokal i kommunen men har samarbetsföreningar med egna lokaler. Den personal som finns hos Vuxenskolan och Studiefrämjandet som är mer stationära, finns också kvar som det ser ut just nu.

Vuxenskolan har nyligen startat satsningen Pennysound Bergslagen (musikstudio), men den satsningen finansieras tack vare andra projektmedel.

– Ingen skulle våga göra en sådan satsning idag utan annan finansiering, enligt Cecilia Lönn Elgstrand. – Men det blir ju också sårbart om man blir beroende av projektpengar men även dessa blir allt svårare att hitta, söka och få när exempelvis allmänna arvsfonden kapas.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login