Basketligan herr: Nässjö och Norrköping sist ut i Premiärveckan

Av på 5 oktober, 2013

Som nykomling blev Nässjö Basket Årets lyft i Basketligan herr 2012/13. Nu ska laget bevisa att man fortsätter uppåt och i Premiärveckan 2013/14 får man börja göra det mot Norrköping Dolphins. Uppkast är 16.04 6 oktober, direktsändningen på www.viasatsport.se startar 15.55.Nässjö missade visserligen slutspel, men var optimistiskt, gav plats åt unga spelare och kämpade så svetten lackade från början till slut. Laget blev mycket populärt i Nässjö och fyllde Sporthallen mest varje match.

En premiär mot Norrköping lär också locka folk. Nässjö har tappat en del spelare, men också fått in ett par mycket intressanta spelare. Alexander Lindqvist var siste spelare att bli borttagen ur den 12-mannatrupp Sverige skickade till EM.

22-årige Lindqvist är 203 centimeter lång och mycket mångfacetterad. Han kan göra poäng, ta returer och passa bollen, men framför allt har han förmågan att vara limmet som håller ihop ett lag, gör de saker som behövs när de behövs. I en av träningsmatcherna mot ecoÖrebro skickade ”Linkan” i 32 poäng, tog nio returer och hade fem assist.

22-årige Daniel Persson sågs som ett superlöfte när han som 17-åring debuterade för Solna Vikings i Basketligan herr. Efter ett par skadefyllda säsonger tog Persson ett sabbatsår, men är nu tillbaka och siktar uppåt med Nässjö.

Amerikanske pointguarden James Washington III kommer från tyska andradisvisionen där han snittade 20 poäng och fyra assist per match. Att ha erfarenhet från europeiskt proffsspel brukar innebära mer stabilitet och en kortare anpassningsperiod.

Nässjö värvade ytterligare en amerikan sent, men Taylor Brown kommer inte att hinna bli spelklar till premiären mot Norrköping.

Sist men inte minst har Nässjö Mathias Liljeqvist, Årets rookie förra säsongen. 21-årige Liljeqvist borde kunna ta ett par kliv framåt med den rutin som kommer av en lyckad säsong på den här nivån.

Nässjös coach Stefan Timbus har de senaste åren varit assisterande coach i Sveriges A-landslag och har skaffat sig massor av värdefull erfarenhet under EM-kvalet 2012 och EM 2013.

– Vi får vara lite realistiska. Vi har ett tak och det taket är kanske inte ett SM-guld, vi får nog räkna med att slåss runt slutspelsstrecket. Vi har bra, unga svenska spelare som vi försöker utveckla. Mycket av vårt spel kommer att byggas runt på Alexander Lindqvist, säger Stefan Timbus.

Norrköping Dolphins har varit en av de bästa klubbarna i Basketligan herr de senaste säsongerna, med SM-guld, SM-finaler och spel i internationella cupen Eurochallenge. Nu minska Norrköping spelarbudgeten, men ser ändå ut att vara i högsta grad konkurrenskraftigt.

Landslagscentern Joakim Kjellbom är kvalitet och erfarenhet. Få lag har någon spelare som kan stoppa Kjellbom när han är på rätt humör. Han kan göra poäng, ta returer och med sina 214 centimeter tvingar han folk att tänka efter innan man attackerar Norrköpings korg.

Norrköping har också kvar lettiske landslagsmannen Edgars Jeromanovs som pointguard och det är också en garanti för hög kvalitet. Jeromanovs har en närmast unik blick för spelet och kan både göra poäng själv och styra ett lag till rätt ställe.

Norrköping har också värvat Jan Tomanec, en 205 centimeter lång forward/center från Tjeckien. 27-årige Tomanec vann poängligan i Tjeckien förra säsongen och lär kunna leverera närmare 20 poäng per match här också.

Norrköping har dock ett problem inför premiären. Amerikanen William Walker, som var Nässjös bäste spelare förra säsongen, är inte spelklar än.

– Vi är knappast favoriter, men vi går för guldet, jag tycker att det är en realistisk målsättning. Vi har omprioriterat lite i budgeten för att ge våra damer chansen att spela i Europa. Herrarna får också spela i Baltiska ligan, så ett kliv tillbaka känns det inte som, säger Norrköpings sportchef Jesper Sundberg.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in