Coop i topp bland Sveriges mest hållbara varumärken

By on 16 april, 2018
Arkivbild

Coop är återigen mest hållbart i Sverige när konsumenterna får bestämma. Statliga Apoteket som har legat i topp de senaste två åren får i år se sig slagna av såväl Coop som IKEA och Lantmännen. Det visar resultatet från studien Sustainable Brand Index 2018.

52 procent av svenskarna tycker att Coop gör ett bra jobb inom miljö- och klimatfrågor. Medan 43 procent tycker att kedjan är bra på sociala frågor som mångfald och arbetsvillkor.

Coop har under längre tid fokuserat på viktiga projekt inom klimatpåverkan. Exempelvis har de lyft frågan om köttkonsumtion och vegetariska alternativ. Det är den enskilt starkast bidragande orsaken till framgången, säger Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

Att Coops klimatfokus är en framgångsfaktor beror på att svenska konsumenter tycker att det är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna idag. 37 procent av svenskarna tycker att hållbarhetsmål 13 om klimatförändringar är det viktigaste att prioritera bland FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

Det företag som stärker sitt hållbarhetsanseende allra mest sedan 2017 är Flygbussarna som ökar med 12 procentenheter. Därefter kommer Öresundskraft och Quality Hotels. Det företag som tappar mest i år är Saltå Kvarn.


Topp 10 – Sustainable Brand Index 2018

Plats Varumärke Bransch
1 Coop Dagligvarubutiker
2 IKEA Möbler, inredning & fritid
3 Lantmännen Livsmedel
4 Apoteket Apotek
5 ICA Dagligvarubutiker
6 Tesla Bilar
7 Saltå Kvarn Livsmedel
8 Systembolaget Dagligvarubutiker
9 SJ Tåg, båt, buss & taxi
10 GoGreen Livsmedel

 


Branschvinnare – Sustainable Brand Index 2018

Coop Dagligvarubutiker
IKEA Möbler, inredning & fritid
Lantmännen Livsmedel
Apoteket Apotek
Tesla Bilar
SJ Tåg, båt, buss & taxi
Fjällräven Kläder och skönhet
GodEl El
Max Snabbmat
Scandic Hotell
Bilprovningen Service
Länsförsäkringar Försäkring
Google Digitalt
KPA Pension Pension
Microsoft Teknik
HSB Bostad
Klarna Banker
SAS Flyg
Preem Drivmedel
Ving Resor
Postkodlotteriet Spel
Telia Telekom & bredband
Orkla FMCG

Så här gjordes studien
Sustainable Brand Index är Nordens största studie om hållbarhet och har genomförts årligen sedan 2011. Studien syftar till att belysa hållbarhet samt sprida och öka kunskapen om det. 2018 har totalt cirka 40 000 respondenter intervjuats i Norden. 16600 i Sverige, 6200 i Norge, 7000 i Danmark och 9600 i Finland. Målgruppen för studierna är allmänheten 16-70 år i respektive land. Urvalet är representativt för respektive lands befolkningssammansättning. Intervjuerna genomfördes under januari-mars 2018.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login