Dags för premiär av Bänken i Nora

By on 3 oktober, 2023
Bild: Nora kommun

Nu är det snart dags för premiär av Bänken i Nora, kommer du? På fredag, 6 oktober kl 16, är det dags för premiär av Bänken i Nora.

En bänk i en park. Två gubbar: Albert och Bertil. En bortrövad prinsessa och en saknad hund. I sorg och ensamhet uppstår ett möte och fantasin sätter igång. Bänken blir nu till en båt. Albert och Bertil ger sig ut på en äventyrlig resa för att rädda prinsessan. Om lek och fantasi som tröst och helande kraft. Och om behovet att få rymma ibland.

Gubbarna spelas av Magnus Wetterholm och Rune Jacobsson som vi Norabor känner från Stadra teater. Jag ser verkligen fram emot att få uppleva denna föreställning, säger Elin Sörman kultursekreterare på Nora kommun. Rune har pratat med mig om denna föreställning sedan tidigt i våras och nu kan vi äntligen visa den för barnen i Nora. Eftersom det är begränsat antal platser behöver man boka biljetter innan på Nora bibliotek och det är gratis.

Lite senare i oktober visas föreställningen Jag kan! med Teater tre (TR3) för våra minsta. Jag kan! Om lyckan i att klara av det man nyss inte kunde. Med en man, cykel och liten tuta. För barn 2-5 år Fredag 27 oktober 16.00. Eftersom det är begränsat antal platser behöver man boka biljetter innan på Nora bibliotek och det är gratis. Jag Kan! — Teater Tre

Båda föreställningarna arrangeras av Nora kommun och Nora teaterförening.

…………….

Teater DaCapo och Stadra teater presenterar Bänken

För barn 4-8 år och som familjeföreställning från 4 år.

En bänk i en park. Två gubbar. Ett möte.

Albert har rymt från hemmet. Han får inte göra som han vill och alla bara tjatar. Dessutom känner han sig ensam, hans bästa vän dotterdottern Elsa har blivit bortrövad av två drakar. Hon finns nu på andra sidan Atlanten. Långt bort. Tänk om hon glömmer bort sin morfar?

Bertil saknar sin hund. Det var hans bästa vän. Ludde var gammal och sjuk och hade ont, det var dags att dö, men det är ändå väldigt sorgligt när någon går bort.

Två ensamma gubbar träffas på en bänk i en park. I sorg och ensamhet uppstår ett möte. För gubbarna har fantasin kvar och den blir nu som en tröst när de leker att Albert blir en hund. Ludde är nu tillbaka och gör konster. Vacker tass. Snurra höger, snurra vänster. Duktig vovve. Och slick på munnen.

Och Bertil leker att han är Elsa, en prinsessa. Bänken blir till en båt och de seglar över Atlanten till Amerika för att få träffa Elsa igen. Det blir en resa med många strapatser, ett riktigt äventyr, pirater och sjöodjur. Och ett kärt återseende med Elsa, nästan som i en saga.

Albert och Bertil bestämmer sig för att träffas nästa dag igen – och rymma. Då ska de besöka Ludde i sin hundhimmel. Till detta behövs en raket, en rymmraket. Tio, nio, åtta, sju…

Det handlar om lek och fantasi som tröst och helande kraft. Och om behovet att få rymma ibland.

Föreställningsinformation om Bänken

Manus: Rune Jakobsson

Regi: Catarina Westerlund

Medverkande: Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson

Scenografi/rekvisita/kläder: Gruppen

Foto: Gruppen

Hemsida DaCapo: Björn Lindé

Lärarhandledning: Isabella Dahlberg/Lotta Enbrand

Stort tack till Siv Eriksson för inspiration och till Gottsunda Dans & Teater.

Med stöd av Uppsala kommun och Längmanska kulturfonden.

För barn 4-8 år och som familjeföreställning från 4 år.

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa: Nora kommun

You must be logged in to post a comment Login