Den bästa hundmaten för äldre hundar

By on 7 augusti, 2022
Hundfoder för seniora hundar över 7 år. Foto: Rickard Kilström.

Den dyraste hundmaten är inte alltid bäst – men de billigaste bör man undvika, det visar Testfaktas test av näringsinnehållet i åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

Testfakta har analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för hundar äldre än sju år. Resultaten från analysen har värderats utifrån riktlinjer och rekommendationer av hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

– De flesta hundar får samma foder år ut och år in. Därför är det jätteviktigt att fodret ger alla de näringsämnen som hunden behöver för att må bra, säger Øystein Ahlstrøm, som bland annat varit med och tagit fram näringsrekommendationer åt den europeiska hundfoderbranschen.

Årskostnaden för en mindre aktiv hund på runt 30 kilo, som en Labrador eller Golden Retriever, kan landa på allt från 4 000 till 13 000 kronor per år. Frågan är vad som skiljer dyrare produkter från billigare. Våra testresultat visar att lågprisfodren ofta har en större andel kolhydrater och en mindre mindre andel fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.

– Det behöver inte vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra. Däremot kan det spela roll för smaken. Hundar brukar föredra foder med högre fetthalt och färre kolhydrater, säger Øystein Ahlstrøm.

Resultaten visar också att proteinhalten varierar mellan 31 och 20 procent och fetthalten mellan 9 och 14 procent. Men en bra energifördelning mellan protein, fett och kolhydrater innebär inte med automatik att näringsinnehållet är bra.

Fettsyrorna DHA och EPA är viktiga för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan, men kan även ha betydelse för hundens hud och päls. Testvinnaren Royal Canin hade högst värde av dessa fettsyor, medan de saknas helt i f lera av de billigare fodren.

– Människor kan omvandla omega-3-fettsyran alfa-linolensyra till EPA och DHA, men hundar är sämre på detta och måste därför få dessa som tillskott i fodret. Här kan man nå en förbättring för hunden bara genom att byta foder, säger Øystein Ahlstrøm.

Vad gäller halten vitaminer och mineraler ligger nästan alla foder i undersökningen över rekommendationerna, med ett par undantag. Mest anmärkningsvärd är den låga halten av vitamin A i Doggys foder. Däremot innehåller alla foder en bra nivå av selen, en antioxidant som bland annat reducerar risken för cancer.

– Detta är viktigt, inte minst med tanke på att dessa foder är ämnade för mer seniora hundar menar Øystein Ahlstrøm.

Är det då värt att lägga pengar på dyra hundfoder?

– Om hunden enbart får torrfoder så bör man nog undvika de billigaste varianterna, men om man ger torrfoder mer som tillskott så spelar det inte så stor roll för näringsintaget, säger Øystein Ahlstrøm.

….

Fyra frågor om foder till experten Øystein Ahlstrøm:

01. Vad är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder?

– Att hunden trivs med fodret och mår bra. Starta med ett foder och skulle det uppstå några problem så är det bara att byta. Välj gärna ett känt märke, de större producenterna håller oftast god kvalitet.

02. Kan man byta hundfoder om man använt samma under lång tid?

– Ja, foderindustrin brukar hävda att man inte ska byta foder men det är inga problem. Det är möjligt att hunden reagerar lite i början och därför kan det vara bra att blanda lite under en övergångsfas.

03. Kan olika hundar behöva olika typer av foder?

– Det finns inga speciella rekommendationer för seniora hundar eftersom de blir olika gamla. En del raser blir bara sju eller åtta år gamla andra, speciellt små hundar, kan bli dubbelt så gamla. Foder till seniora hundar bör ha ett något lägre energiinnehåll då de oftast har mindre fysik aktivitet. Äldre hundar tappar också muskelmassa och därför är det bra med protein av hög kvalitet som kan hjälpa musklerna. Då rekommenderar jag ett foder med hög halt av animaliskt protein.

– Valpar och dräktiga tikar behöver lite extra protein och energiinnehåll i fodret. Här finns det specialprodukter i handeln som man bör välja.

– Däremot behöver man inte lägga pengar på dyra rasspecifika foder. Alla hundraser har ungefär samma näringsbehov.

04. Vilket är det största problemet med hundars ätande?

– Det är samma problem som för oss människor. Att vi ger våra hundar för mycket mat i förhållande till hur mycket motion de får. Mellan 30 och 40 procent av hundarna i västvärlden är överviktiga.

….

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av hundfoder för seniora hundar, över sju års ålder. Ett representativt urval av jämförbara produkter har införskaffats under juni 2022.
Firstvet.se har bidragit med fem av åtta produkter för testet.

Alla tester har utförts av det oberoende laboratoriet för analys av livsmedel och foder, Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Följande åtta fabrikat av torrfoder för hundar äldre än sju år har analyserats.

 1. Hill’s – Senior Vitality Medium Mature Adult 7+
 2. Eukanuba – Dog mature medium
 3. Doggy – Senior Torrfoder för äldre hundar
 4. Royal Canin – Medium 7+ Adult
 5. Bozita Robur – Senior foder för äldre hundar
 6. Padigree – Vital hundfoder
 7. Smaak – Dog senior
 8. Granngården – Diet senior

Laboratoriets analys omfattar följande huvudparametrar:

 • Energiinnehåll
 • Fettsyrasammansättning
 • Kolhydrater
 • Mineraler
 • Vitaminer
 • Pesticider

Energiinnehåll

Fodrets totala energiinnehåll samt fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater. Det är viktigt att fodret håller en hög energinivå och att fördelningen mellan de olika energikällorna är rätt för hunden.

Fettsyrasammansättning

Fett har flera viktiga funktioner. Förutom att det är en effektiv energikälla är fett viktigt för hud och päls, men även för hjärnans utveckling. Fett utgörs av olika typer av fettsyror där några är mer viktiga för hundens hälsa än andra. En del fettsyror måste tillföras genom fodret och benämns därför som essentiella. Förutom den totala fetthalten analyseras fodrets fettsyrakomposition.

Kolhydrater

Kolhydrater är en mindre viktig energikälla för hunden. Kolhydraternas funktion är framför allt att bilda blodsocker, något som djuret även kan framställa ur fodrets fett. Kolhydrater utgörs av socker, stärkelse och kostfibrer. En för stor andel kolhydrater, och då speciellt kostfibrer, kan orsaka diarré och ha en inverkan på djurets näringsupptag.

Mineraler

Mineraler som kalcium, fosfor, selen, natrium och jod fyller flera viktiga funktioner i fodret. De främjar bland annat uppbyggnad av benstomme och bildandet av hud och päls.

Kalcium: har framför allt betydelse för uppbyggnad och underhåll av benstomme och tänder men även muskler och nerver behöver kalcium. Kalciumet påverkar också hur hunden kan tillgodogöra sig andra mineraler och vitaminer, där ett för högt kalciumintag kan ha en negativ inverkan på upptagningsförmågan.

Fosfor: verkar i samspel med kalcium och är ett viktigt mineral för uppbyggnad av muskler och för aktivering vissa vitaminer. Det är viktigt att fodret innehåller rätt mängd av både kalcium och fosfor men även att balansen mellan dessa två mineraler är rätt. Det är en förutsättning för en harmonisk tillväxt och väl fungerande organ. För mycket fosfor eller en skev relation mellan kalcium och fosfor kan till exempel leda till benskörhet.

Selen: är ett mineral och en antioxidant. Selen skyddar bland annat kroppens celler och tillsammans med vitamin E har Selen en viktig funktion i immunförsvaret och reducerar risken för cancer.

Vitaminer

Precis som mineraler fyller vitaminer flera viktiga funktioner i fodret. Förutom att de verkar som antioxidanter främjar de bland annat ämnesomsättningen och bildandet av viktiga fettsyror.

Vitamin A: är ett fettlösligt vitamin som bland annat är viktig för immunförsvaret, synen, hörseln och hud och päls.

Vitamin D: är ett fettlösligt vitamin vars främsta uppgift är att säkra kroppens upptagning av kalcium och fosfor. D-vitaminen är med andra ord viktig för djurets benstomme, tänder muskler och nerver.

Pesticider och tungmetaller

Pesticider (bekämpningsmedel) används för att skydda växter och växtprodukter mot skadedjur, ogräs och mögel. Rester av bekämpningsmedel och tungmetaller kan finnas i fodret och i högre koncentrationer kan dessa orsaka förgiftning och andra hälsoproblem för hunden. Analysen omfattar arsenik och bly. Analysen visade inga förhöjda värden för bly eller arsenik för något av fodren.

Sverige
Örebronyheter

Källa Test Fakta

You must be logged in to post a comment Login