Detta planerar svenskarna att göra med skatteåterbäringen

By on 19 mars, 2023
Arkivbild

Förra veckan fick svenskarna sitt besked om skatteåterbäring. I februari genomförde Kantar en undersökning på uppdrag av ICA Banken där frågan om vad svenskarna planerar att göra med pengarna man eventuellt får tillbaka på skatten ställdes.  

Resultatet visar att en övervägande del (39%) planerar att föra över pengarna till ett sparkonto, medan 1 av 5 (22%) inte planerar att göra något särskilt.

Endast fem procent planerar att använda pengarna för att betala av skulder och lika många tänker spendera summan på planerade köp.

Våren 2022 ställde Kantar frågan om Vad man GJORT med pengarna man fått tillbaka på skatten och då svarade exakt lika stor andel (39%) att man fört över dem till ett sparkonto.

Att inte fler planerar att lägga undan pengarna man får tillbaka på skatten i år jämfört med förra tycker Magnus Hjelmér är förvånande. 2023 är nämligen på många sätt ett mer turbulent år rent ekonomiskt jämfört med 2022.  

Man har bland annat ett utmanande ränteläge, kommande månader väntar flera höjningar och 72 procent av alla bundna lån löper ut under året.

Det innebär ett pressat och exceptionellt läge för många hushåll där varje krona kan vara avgörande.

Magnus Hjelmér, ICA Bankens vardagsekonom, anser att man i år bör fundera ett extra varv kring skatteåterbäringen och uppmanar ännu fler att lägga dem på sparande om möjlighet finns.  

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login