En av fem svenskar oroar sig inför pollensäsongen

By on 9 april, 2022

Med vårvärmen kommer också pollen, något som kan bjuda på obehagliga dagar för den som är pollenallergisk. Utöver de fysiska besvären är det många som också mår psykiskt dåligt av pollen genom att de går och oroar sig. En ny undersökning visar att stora delar av den svenska befolkningen ängslas inför pollensäsongen som är precis runt hörnet, men Asthma Allergy Nordics produktrekommendationer kan hjälpa.

– Vår undersökning visar att ungefär en av fem oroar sig för pollensäsongen. Det motsvarar cirka två miljoner svenskar och är därmed ett stort problem i det här landet. Utöver den fysiska påfrestningen av pollenallergi är det många som går runt och känner obehag redan innan pollensäsongen drar igång, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen pollenallergi, enligt Astma- och Allergiförbundet, något som stämmer väl överens med den rikstäckande undersökning som YouGov gjort på uppdrag av NetOnNet.

– Två av fem svenskar som har pollenallergi oroar sig för pollensäsongen, vilket kanske inte är så konstigt om man brukar ha stora besvär och påverkas mycket av sin allergi. Då blir denna period något man kanske går och tänker på i förväg och rädslan för pollen kan vara ännu större än vad den är i början, fortsätter Teddy Thor.

Det är de unga som i störst utsträckning oroar sig inför pollensäsongen.

– Mer än en av tre svenskar under 30 år, och mer än hälften av alla pollenallergiska svenskar under 30 år, oroar sig för pollensäsongen. Det är inte så konstigt då det är unga människor som är mest allergiska mot pollen. Ändå är siffrorna mycket höga. Att vara väl förberedd med de hjälpmedel som finns att tillgå kan bidra till att minska oron för pollensäsongen något, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

Det finns lösningar

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar bland annat att skaffa en luftrenare till sovrummet eller att välja en dammsugare med bra filter. Det är då bäst att välja produkter som rekommenderas av Asthma Allergy Nordic, vilket är en klassning av produkter som håller en särskilt god standard och som rekommenderas för allergiker.

– På Astma- och Allergiförbundet känner vi väl till de besvär man kan få av pollen. Därför har vi under många år granskat och rekommenderat luftrenare, eftersom det kan vara ett bra sätt att lindra besvären. Det finns många luftrenare av varierande kvalitet, men de som får vår rekommendation Asthma Allergy Nordic lever alla upp till våra högt ställda krav. Det gäller till exempel effektiv rening, låga bullernivåer, lätt användning och frånvaro av nickel, ozon och fri jonisering, säger Annika Almgren, nationellt ansvarig för Asthma Allergy Nordic.

Undersökningen pekar också på att många faktiskt använder sådana hjälpmedel med stor framgång, eftersom 23 procent av svenskar med pollenallergi säger att användningen av luftrenare och andra lösningar för inomhusklimat har gjort pollensäsongen lättare att hantera. 34 procent säger att de skulle vilja skaffa en eller flera sådana produkter för att hjälpa dem att hantera pollen i deras dagliga liv.

– Sådana produkter hjälper också till att göra resten av luften i ditt hem ännu bättre – oavsett om du har pollenallergi eller inte, avslutar Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: NetOnNet

You must be logged in to post a comment Login