En av fyra bilförare struntar i stoppskylten

By on 5 maj, 2017
Att stanna vid en stoppskylt kan tyckas självklart, men Motormännens nya undersökning visar att en av fyra bilister struntar i att följa lagen.

– Att bryta mot stopplikten är en allvarlig trafikförseelse. Bara under förra året omkom 30 personer i korsningsolyckor, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund. 

I undersökningen som genomförts av Motormännens vägombud kontrolleras hur stopplikten efterlevs i 11 kommuner vid 15 tillfällen. Totalt blev det 3162 observationer. Hela 23 procent bröt mot reglerna. Allra sämst var efterlevnaden i Bergs kommun i Jämtland där 39 procent inte stannade vid stoppskylt. Bäst var förarna i Vännäs där endast sju procent bröt mot reglerna.

Förbättring mot förra mätningen
Sveriges bilister ändå blivit bättre jämfört med Motormännens tidigare undersökning från 2013. Då var det var tredje som inte stannade helt. Det är fortfarande ett mycket dåligt resultat i år, enligt Carl Zeidlitz.

De senaste åren har många korsningar med stopplikt kring tätorter byggts om till rondeller, vilket har bidragit till att minska antal dödade och svårt skadade.

– Det gör skillnad om Trafikverket och kommunerna satsar på att förbättra sikten och ge bättre varningar vid farliga korsningar, eller bygga rondeller på utsatta platser. Att utveckla och förbättra trafiksäkerheten räddar många liv, säger Carl Zeidlitz.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login