En dag i forskningens tecken, den 20 maj

By on 19 maj, 2022
Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden.
Illustration: Mattias Käll.

Forskningsdagen, Clinical trials day, firas varje år den 20 maj i världen.

– För att uppmärksamma vår forskning i regionen bjuder vi in till En dag i forskningens tecken, säger Jonas Appelberg, verksamhetschef vid Kliniskt forskningscentrum.

Det var den 20 maj år 1747 som den första kända forskningsstudien påbörjades ombord på ett fartyg i Engelska kanalen. Kirurgen James Lind ville se hur han på bästa sätt kunde hjälpa de engelska sjömännen som hade skörbjugg.

Sedan studien på fartyget har forskningen gjort många och stora framsteg. Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden och det kommer att uppmärksammas denna dag.

– Målet med dagen är att vi önskar ge allmänheten en inblick i aktuell forskning som bedrivs inom länet och skapa en yta för möte mellan invånarna och forskarna, säger Anna Axelsson, projektledare på staben för forskning och utbildning.

Ta del av forskarnas föreläsningar och besök utställare

Forskare från både Örebro universitet och Region Örebro län kommer att presentera sin forskning i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro. Föreläsningarna kommer att direktsändas till föreläsningssal på Lindesberg och Karlskoga lasarett.

Utanför Wilandersalen kommer det att vara utställare som är lokala och externa aktörer. Det kommer även att delta olika samverkansparter såsom branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige, LIF, och Kliniska Studier Sverige. Det kommer att finnas möjlighet att prova på aktiviteter från verkliga forskningsstudier.

Dagen är ett samarrangemang mellan Region Örebro län och Örebro universitet, arrangemanget är öppet för allmänheten och kostnadsfritt.

Datum: 20 maj
Plats: Wilandersalen, M-huset, Universitetssjukhuset Örebro
Arrangör: Region Örebro län och Örebro universitet

Man behöver inte anmäla sig, det är bara att dyka upp.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Region Örebro län
Läs mer om dagen i Region Örebro läns kalendarium – regionorebrolan.se/sv/kalender/en-dag-i-forskningens-tecken/ eller Örebro universitets kalendarium – oru.se/kalendarium/offentliga-forelasningar/en-dag-i-forskningens-tecken/.

You must be logged in to post a comment Login