En film om att bemöta cancersjuka och deras anhöriga.

Av på 27 maj, 2013

Även om jag inte vill prata.
Även om jag inte svarar.
Lämna mig inte.”

Med ett cancerbesked kommer en mängd känslor och tankar som kan vara svåra att hantera. Det är aldrig bara den som får diagnosen som drabbas, runt om står familj, vänner och andra närstående som även dom får leva med sjukdomen och en känsla av maktlöshet.

Vid 21-års ålder har vart 15:e person varit med om att en förälder diagnostiserats med cancer. Var femte person som diagnostiseras med cancer har minderåriga barn.För de som tvingas att stå vid sidan om kan det många gånger vara svårt att veta vad man ska göra eller hur man ska bete sig. Eftersom det finns lika många uttryck av känslor som det finns drabbade personer finns det inget facit. Däremot finns det tips och råd att få för att lättare kunna hantera situationen när den uppstår.

Unga skriver om sina upplevelser
Under våren har Ung Cancer tillsammans med näracancer.se tagit fram en film om bemötande för att skapa en större förståelse för cancerberörda och de olika känslor som kan uppstå vid ett besked och under sjukdomstiden. Både hos dom som diagnostiserasts, men också hos deras familjer och närstående. Manuset i filmen är baserat på brev som unga cancerberörda, både sjuka och anhöriga, själva skrivit om sina upplevelser.

Webbplats för ungdomar
Ung Cancer är en ideell organisation som arbetar för att förbättra unga vuxna cancerdrabbades samt unga vuxna anhöriga till cancerdrabbades levnadsvillkor. Näracancer.se är en webbplats som vänder sig till ungdomar som står nära någon som har eller har haft cancer.

Se videon.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in