En fot in i arbetslivet

By on 19 oktober, 2017
Två av boendebyggarna som fick chansen i ombyggnationen av Visgatan i stadsdelen Vivalla.

I samband med att stadsdelen Vivalla i Örebro stod inför en förnyelse som inleddes med ombyggnationen av Visgatan, valde Örebrobostäder att gå ett steg längre för att skapa hållbarhet på flera plan.

Tanken var att kombinera den fysiska förnyelsen av kvarteret, med att ge människor som står långt ifrån ett arbete en möjlighet att hitta in på arbetsmarknaden.

Nu sätter vi punkt för den första delen av förnyelsearbetet i Vivalla. Ett projekt där boendebyggarna och sociala upphandlingar varit en central del. Därför har Örebrobostäder idag haft besök av bland andra, civilminister Ardalan Shekarabi och partisekreterare för socialdemokraterna Lena Rådström Baastad, för att sammanfatta projektet samt blicka framåt.

Förnyelsen av stadsdelen Vivalla, startade med att Örebrobostäder gjorde en upphandling med skallkrav att den entreprenör som vann, även skulle vara aktiv part i en arbetsmarknadssatsning, där arbetslösa vivallabor skulle få praktik, utbildning eller jobb.

Skanska Sverige AB vann upphandlingen och uppskattade att man under en fyraårsperiod kunde ge 50–80 långtidsarbetslösa chansen. Satsningen genomfördes i ett nära samarbete mellan Örebrobostäder, Skanska Sverige AB, Arbetsförmedlingen samt andra entreprenörer och företag som var delaktiga i ombyggnationen. De vivallabor som deltog kallade vi boendebyggare, det vill säga att man bor, bygger och jobbar i sin egen stadsdel.

Fyra år senare står det klart att målet är uppnått. Boendebyggarna har dessutom skapat ringar på vattnet, inte bara i Örebro, utan på många håll i Sverige. Sociala krav vid upphandlingar är numera en del av Örebrobostäders och många andras självklara sätt att arbeta.

Det totala antalet boendebyggare i projektet blev 69 stycken och av dem fick 20 arbetslösa vivallabor en anställning.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login