En Halloweekend för skräckfantasterna

By on 28 oktober, 2022
Foto: Borgvattnet Prästgård

En Halloweekend för skräckfantasterna – här är platserna i Norden där det spökar mest. Karva pumporna, häng upp spindelnätet och plocka fram godiset – Halloween är här.

För en äventyrlig skräckfantast som söker det där lilla extra under årets Halloweenhelg, har hotell- och resesöksajten momondo.se listat några av Nordens mest hemsökta platser – perfekt för en skrämmande roadtrip som får nackhåren att resa sig.

I Sverige infaller Halloween under en period då många njuter av höstlov – och enligt sökdata från momondo.se är det dessutom en av höstens dyraste veckor att flyga i Europa. Om man i år är sugen på en lite mer plånboksvänlig Halloweekend kan det därmed vara ett ypperligt tillfälle att hyra bil och åka ut på en kuslig roadtrip till några av Nordens mest hemsökta platser.

– Vår sökdata visa att bilresor är en trend som kvarstår, där antalet sökningar efter hyrbil i Sverige under 2022 ökat med cirka 27 procent, jämfört med samma period 2021. Att resa med bil är både flexibelt och bekvämt. Nu under Halloweenhelgen passar en bilresa till något av Nordens mest hemsökta platser extra bra för den som vill testa sitt mod, men samtidigt få chansen att upptäcka de vackra miljöerna och städerna runt om dessa kusliga platser, säger Per Christiansen, talesperson på momondo i Sverige.

Nordens mest hemsökta platser

….

Borgvattnet Prästgård, Jämtland, Sverige

Foto: Borgvattnet Prästgård

Beläget endast 10 mil från Östersund ligger Borgvattnet Prästgård – Sveriges mest kända hemsökta hus. Redan 1927 iakttogs en övernaturlig närvaro på prästgården, och sedan dess ryktas det om ljudet av gråtande barn som hörs genom väggarna, präster som kastas ur sina gungstolar och oförklarligt tunga fotsteg som vandrar genom prästgården. Prästgården erbjuder rum för övernattning och flertalet övernattningsgäster har vittnat om ovälkomna skepnader om nätterna. Förutom kusliga spökvandringar erbjuds även flertalet utflykter i Jämtlands vackra natur som omger Borgvattnet Prästgård.

….

Sundbyholms slott, Södermanland, Sverige

Foto: Sundbyholms slott

Naturskönt beläget längs Mälaren finner vi Sundbyholms slott. Denna destination passar bättre för den lättskrämde – för trots de många spöken som ryktas hemsöka slottet, har ett medium besökt platsen och kommit fram till att alla spöken är fredliga. Både personal och gäster på slottet har under åren vittnat om dörrar som mystiskt öppnas, nycklar som rasslar, mörkklädda vålnader som åker genom väggar och en konstant känsla av att någon är närvarande. Tröttnar man på att jaga snälla spöken kan man hyra kanot, upptäcka slottets natursköna omgivning eller besöka Eskilstuna för lite sightseeing.

….

Jussarö “Ghost Town”, Finland

Jussarö “Ghost Town” har en given plats på listan och är ett numera ett övergivet område beläget i Ekenäs skärgårds nationalpark. Det råder delade meningar huruvida spöken huserar på ön men den apokalyptiska känsla som kommer med dess täta skogar, gamla hamnar och övergivna byggnader kan mycket väl ge kalla kårar för den som känner sig manad att utforska ön. Dessutom ligger Jussarö “Ghost Town” enbart cirka 1,5 timmes bilfärd från Helsingfors – en perfekt destination för resenärer som önskar kombinera skräckupplevelser med ett besök i huvudstaden.

….

Dragsholms slott, Danmark

Foto: Dragsholms slott

Dragsholms slott i Danmark sägs inte bara vara Nordens, utan Europas mest hemsökta slott. Enligt utsago är slottet hem till över 100 gastar och vålnader som alla väntar på nästa besökare. På 1500-talet användes byggnaden som fängelse för kriminella adelsmän och fångar från utlandet. Något som länge ansågs vara en skröna är historien om adelsdamen Celestine som blev inmurad i slottet efter att ha blivit gravid med stallpojken. Skrönan visade sig dock stämma då man 1910 hittade ett skelett tillsammans med en vit klänning i en igenmurad nisch. Än idag finns Celestines kvarlevor i slottet – öppet för allmän beskådan. En naturskön bilfärd på drygt en timme från Köpenhamn tar dig hela vägen till Dragsholms slott som, förutom spöken och intressanta guider, också erbjuder en fyrstjärnig hotellupplevelse och gourmetmat.

….

Nidaros Domen, Norge

Foto: Henning Grøtt, Nidaros Domen

I Trondheim ligger världens mest nordligt belägna gotiska katedral – Nidaros Domen. Föga förvånande finns en hel del historia kring katedralen. Bland annat ligger vikingakungen Olaf II Haraldsson begraven här. Det är däremot inte vikingakungen som hemsöker katedralen, utan en munk som för första gången skymtades redan 1924. Munken har sedan dess synts till flertalet gånger och med tiden utvecklat en vana av att passera igenom katedralens körmedlemmar. På bilresan till Trondheim kan man passa på att njuta av Norges vackra natur och fjordar – och missa inte flertalet andra sevärdheter som finns att upptäcka i staden.

Sverige/Norden
Örebronyheter

Källa momondo
Om momondos Road Trip Index 2022
Är man intresserad av att utforska andra länder i Europa via bil kan momondos Road Trip Index 2022 vara en bra inspirationskälla, där 33 länder rankas utifrån olika faktorer. Med momondos roadtrip-kalkylator kan man dessutom räkna ut en estimerad kostnad för bilresan.

You must be logged in to post a comment Login