En värld utan polio är inom räckhåll

Av på 26 oktober, 2018
Den här flickan får aldrig polio, färgen på lillfingret visar att hon fått sin poliovaccination.

Polio är en förlamande och potentiellt dödlig infektionssjukdom. Det finns inget botemedel, men det finns säkra och effektiva vacciner. Strategin för att utrota polio bygger därför på att förhindra infektion genom immunisering av varje barn tills överföringen upphör och världen är fri från polio.

Rotary, WHO, UNICEF och CDC (Amerikanska smittskyddsinstitutet) samt regeringar i världen samarbetar sedan 1988 för att utrota polio i världen. Då fanns mer än 350.000 poliofall i 125 länder. I oktober 2018 är det endast 20 fall i 2 länder, Afghanistan och Pakistan.

Inte sedan 1977 har någon insjuknat i polio i Sverige. Polio är alltså inte längre något problem i Sverige, men vi måste ändå fortsätta vaccinera minst så länge som polio finns kvar någonstans i världen. I Sverige har vi sedan 1957 använt inaktiverat poliovaccin (IPV), vilket sen 1986 ges vid 3, 5 och 12 månaders ålder samt vid 5½ års ålder enligt barnvaccinations-programmet.

Vaccinationerna måste fortsätta ända tills vartenda land i världen är poliofritt. Skulle polio återkomma, kommer 200.000 barn att drabbas av polio inom en tioårsperiod.

Polio är en virusinfektion som oftast fångas av luftburen droppsmitta som vanlig influensa. Viruset förökar sig i människans tarm och orsakar kontinuerlig utsöndring i avföringen. Viruset sprider sig från avföring till mun via händer och via förorenat vatten.

Med programmet PolioPlus hjälper Rotary att finansiera vaccinationsverksamheten i Afrika och Asien. Till exempel transporter, vaccinleveranser, social mobilisering, utbildning av hälsoarbetare och stöd till kontrollaktiviteter. Med hjälp av Bill & Melinda Gates Foundation växer bidrag från Rotary tre gånger. De matchar varje skänkt dollar med 2 dollar. Tio dollar blir alltså 30 dollar till polioutrotningen.

Rotarianer försöker även förmå regeringarna i både givarländer och poliodrabbade länder att ställa upp med de politiska och ekonomiska resurser som krävs för att polio ska utrotas.

Många behöver hjälpa till. Rotary och dess partners kan inte själva klara detta. Endast en sjukdom har tidigare utrotats i världen och det är smittkoppor. Med din hjälp kan vi snart skriva historia genom att även utrota polio.

Rotary Hjälpers Bankgiro 900-2973, PlusGiro 900 297-3 och Swish 123 593 5101 är öppna för bidrag. Skriv polio på inbetalningen.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in