Få ökad förståelse för grundläggande ekonomi

By on 17 januari, 2023
Med kunskap kring privatekonomi och ekonomiska termer blir det enklare att ta välgrundade ekonomiska beslut.
Bild: Sergel

Varför ska man ha en buffert, hur funkar amortering och vad är egentligen ett blancolån? Att ha koll på grundläggande ekonomi är viktigt genom hela livet. Det finns däremot många som upplever det som krångligt och svårt.

Här följer därmed förklaringar till ett par vanliga termer, för att man ska kunna planera sin ekonomi och ta välgrundade ekonomiska beslut.

Ränta är en kostnad som alltid tillkommer i samband med ett lån. Det betyder att man betalar banken för att få låna pengar och den kostnaden kallas för ränta. Det kan även vara att man får ränta utbetalt av banken, om man sparar pengar hos dem.

Hur mycket ränta man betalar eller får varje år beror på hur mycket pengar man lånar eller sparar på banken.

….

Amortering.

När man lånar pengar av banken måste pengarna betalas tillbaka över tid. Detta kallas för amortering, och är med andra ord avbetalningen på en skuld. Amorteringen kan gälla både delar av och hela skuldbeloppet. Varje gång man amorterar minskar din skuld i storlek.

Bostadslån.

Dags att köpa lägenhet eller hus? När man köper bostad behöver man nästan alltid hjälp med finansieringen. Då kan man ansöka om ett bostadslån hos banken. Bostaden man köper fungerar som säkerhet för lånet, stor säkerhet. Det gör att bankerna ofta kan erbjuda ganska låg ränta för lånet.

….

Blancolån.

Ett blancolån, eller privatlån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att man inte behöver pantsätta något, så som exempelvis bostaden, för att få lånet beviljat till skillnad från ett bostadslån. Denna typ av lån har därför en högre räntesats och kortare amorteringstid än andra lån med säkerhet. Månadskostnaden för lånet beror på hur mycket man lånat och under hur lång tid man valt att betala av det. Om ett blancolån beviljas eller inte beror på betalningsförmågan.

….

Buffert.

Har tvättmaskinen gått sönder, har man blivit av med jobbet eller varit sjuk en längre tid? För att slippa stressa över oväntade utgifter bör man skaffa sig en buffert. En buffert är en summa pengar som man sparar inför oväntade händelser. Med en buffert får man ekonomisk trygghet. Om man har möjlighet att spara till en buffert och hur mycket man i sådana fall kan spara är individuellt och baserat på livssituationen. En riktlinje kan vara att bufferten bör innehålla mellan två och tre månadslöner. Glöm dock inte bort att det viktiga är att ha ett buffertsparande, oavsett hur mycket eller hur lite det går att lägga undan.

….

Kredit.

Kredit är en form av lån där kredittagaren får tillgång till en summa pengar under en viss tidsperiod. Genom att beviljas kreditlån kan man köpa produkter och tjänster fastän man inte har råd att betala ur egen ficka där och då. Krediten måste betalas tillbaka inom ett visst tidsspann, och när kredittiden löpt ut måste hela summan vara tillbakabetald. Vid denna typ av lån tillkommer ofta en ränta. Om man betalar på kredit, se till att spara undan pengar tidigt för att undvika extraavgifter och förseningskostnader.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa Sergel
I Sergels strävan mot en förbättrad inkassobransch vill vi hjälpa både kunder och privatpersoner till en mer hållbar ekonomi. En del i det arbetet är att hjälpa våra kunders kunder till enklare betalning och ökad förståelse. Behöver du rådgivning kan du ta kontakt med din kommun. De kan erbjuda budget- och skuldrådgivning oavsett hur din situation ser ut. 

You must be logged in to post a comment Login