Fairtrade Fokus 2013 – Det här händer i Örebro

Av på 4 oktober, 2013

Hej då fattigdom! är budskapet i årets Fairtrade-kampanj som startar den 5 oktober. I Örebro kommer kampanjen att synas i allt från kaffebjudning i butik till fritidsgårdar som tävlar mot varandra i den största Fairtrade Challenge-fikan. Kampanjen sätter fokus på hur odlare, konsumenter och företag med Fairtrade-märkt som gemensamt verktyg, kan bidra till att minska fattigdomen.

Fattigdomsbekämpning är på agendan både i FN-skrapan i New York och i Örebro. Förra veckan avslutades FN:s toppmöte där världens ledare påbörjade förhandlingarna om hur den globala fattigdomen skall bekämpas när milleniemålen löper ut 2015. I Örebro kommer det under vecka 41 och 42 arrangeras en rad aktiviteter för att sätta fokus på hur man genom sina dagliga val i butiken kan bidra till fattigdomsbekämpning.

– Var åttonde människa går till sängs hungrig varje dag. Det är inte en värld vi vill ha. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans, genom våra val i butiken, kan vi vara med och bekämpa fattigdomen i världen, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Fairtrade-märkta produkter finns numera att hitta i de flesta butiker. Under 2012 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta produkter med 28 procent. Men det går för långsamt. Fairtrade satsar stort i årets kampanj för att få ännu fler konsumenter att upptäcka hur enkelt det är att göra skillnad med sina val i butiken. Målet är att öka försäljningen med 50 procent under kampanjen.

– Fairtrade bildar en brygga mellan odlare i byn Montero i Peru och konsumenter i Örebro. Med Fairtrade-märkningen som verktyg, kan företag och konsumenter bidra till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får handlingskraft att själva förbättra sina villkor, säger Magdalena Streijffert.

Rapporten “Hej då fattigdom” som släpptes i samband med FN:s toppmöte i New York förra veckan, visar att engagemang på lokal nivå kan vara med och bidra till globala frågor som rör fattigdomsbekämpning. Fairtrade Fokus, som pågår vecka 41–42, arrangeras för sjunde året i rad, och varje år genererar kampanjen ett allt större engagemang från allt fler aktörer.

Konsumenten kommer att få möta Fairtrade i allt från rikstäckande utomhusreklam till hundratals aktiviteter på stan runt om i landet. Dagligvaruhandeln kommer att delta genom skyltning, butiksprovningar och fikapauser i över 2000 butiker. Dessutom förväntas hundratusentals personer delta i Fairtrade Challenge – årets stora Fairtrade-fika den 17 oktober. Målet är att slå förra årets rekord då över 600 000 deltagare fikade Fairtrade under en och samma dag.

I Örebro arrangeras det en mängd aktiviteter under Fairtrade Fokus:
•7 oktober: Fairtrade-märkt kaffe bjuds på Ica supermarket Parken.
•11 oktober: Fairtrade-märkt kaffe och choklad bjuds på Stortorget.
•15 oktober: Flashmob i banandräkter på Coop Forum i Marieberg.

•16 till 18 oktober: Fritidsgårdar i Örebro tävlar mot varandra i antalet Fairtrade-märkta fikapauser.
•20 oktober: Fairtrade-ambassadörer sprider information i entrén på Hjalmar Bergman Teater.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in