Familjrådgivningen i Örebro jubilerar

By on 14 september, 2022
Foto: Region Örebro län

Problemen är desamma men viljan att arbeta med sina relationer har ökat under åren. Det konstaterar Cecilia Jakobsson, enhetschef på Familjerådgivningen som i år firar 50 år sedan starten 1972. ”Idag behöver man till exempel inte ha haft en parrelation så länge för att man ska vända sig hit för att få hjälp” konstaterar hon.

Trassliga kärleksrelationer är den vanligaste orsaken till att människor söker sig till Familjerådgivningen men det handlar inte bara om det. Hit kommer också vuxna med äldre föräldrar, syskon och ibland par med svärföräldrar.

– Vi brukar tänka att det är själva relationen som egentligen är patienten, säger Cecilia Jakobsson. Personerna som har relationen behöver vara med för att få syn på sina egna och varandras världsbilder, likheter och olikheter för att kunna förstå dem.

Under åren har verksamheten utökats och nu finns den också i Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg.

”Småbarnsåren tuffa”

Men medan vissa saker har förändrats under åren så är det annat som är sig likt. 

Som att det är allra vanligast att yngre par, i åldrarna 29 till 39, med små barn som vänder sig till mottagningen för hjälp.

– Småbarnsåren är tuffa för många och så har det alltid varit. Den näst största gruppen är kanske inte så överraskande tonårsföräldrar i åldrarna 39 till 49. Efter det kommer paren som är mellan 19 och 29 år.

Mer att göra vissa tider under året

Precis som för 50 år sedan finns det också vissa tider på året då fler hör av sig än annars. 

– Efter jul och före och efter sommarsemestern är det fler som hör av sig. Det är ofta då som allting ställs på sin spets för många. Däremot är det inte så många som hör av sig under en långledighet – då är det som att många bara kämpar på, avslutar Cecilia Jakobsson.

Jubileet kommer formellt att uppmärksammas med en gästföreläsning för yrkesverksamma den 20/9. Media är välkomna att höra av sig även under andra dagar.

Mer om Familjerådgivningen

  • Verksamheten är för personer som är 18 år och äldre och som vill arbeta med par-eller familjerelationer
  • De flesta som söker hjälp vill reparera sin relation
  • Ett samtal kostar 250 kronor (2022)
  • Samtalen är frivilliga och tar ungefär 1 1/2 timme
  • Familjerådgivningen har absolut sekretess
  • Mottagningar finns i Örebro, Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

You must be logged in to post a comment Login