Fästingbussen är igång – nu kommer den till Örebro

By on 20 april, 2022
Arkivbild

Nu när samhället öppnat upp och våren kommer igång igen är även fästingsäsongen här – vilket innebär en ökad risk att smittas av TBE.

Eftersom det inte finns något botemedel mot det fästingburna viruset är vaccin är det enda skyddet. Den mobila vaccinationsmottagningen Fästingbussen har under flera år erbjudit vaccin mot TBE, och kommer att göra det även i år. 

Den 24 april gör bussen ett stopp vid Coop Haga i Örebro. Det är det första av ett antal inplanerade besök under april till oktober. Bussen kommer även att stanna i Marieberg, Karlskoga, Fjugesta och Degerfors.

De senaste åren har omkring 350 TBE-fall per år rapporterats i Sverige enligt statistisk från Folkhälsomyndigheten. 2021 ökade antalet fall till 533. Örebro är, tillsammans med Västmanland, Uppsala och Södermanland, ett av de mest drabbade länen sett till fall per invånare.

Just Örebro län är ett av de län som upplevt den största ökningen – framför allt mellan 2019 och 2020 då antalet fall fördubblades. Under 2021 smittades 28 personer, vilket kan jämföras med 2019 då bara 10 smittades.

I år väntas antalet fall att öka ytterligare. Charlotta Zacharias som är läkare på VaccinDirekt säger att antalet fästingar har blivit fler. Det har också varit ovanligt varmt nu under mars månad och in i april, vilket gynnar fästingarna.

– Det räcker med att det är varmt en enstaka dag för att fästingarna ska bli aktiva, säger Charlotta.

För den som inte har möjlighet att besöka Fästingbussen erbjuder VaccinDirekt även Drop-in på mottagningar i närheten. Den närmsta mottagningen ligger i Krämaren Köpcentrum centralt i Örebro.

TBE-fall per år i Örebro län. Källa: Folkhälsomyndigheten

År – Antal fall

2019 – 10

2020 – 20

2021 – 28

….

Kort om TBE

• TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. 

• Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att man blir sjuk, men ibland kan det dröja upp till en månad. 

• Symtomen för TBE kan variera. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till 30 procent av de som insjuknar drabbas av långvariga eller bestående besvär i form av trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter. Ungefär var tionde person får förlamningssymptom.

• Det finns ingen botande behandling mot TBE. 

• Vuxna och barn över 1 år som bor eller vistas längre perioder i riskområden, alternativt är mycket i skog och mark, bör vaccinera sig mot viruset. 

• Grundvaccinering mot TBE består av tre doser vilket ger ett nästintill 100 procentigt skydd i minst tre år.

• Säsongen för fästingar pågår vanligtvis mellan mars och november, och risken att smittas med TBE är högst under sommarmånaderna när vi rör oss ute i naturen.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten och VaccinDirekt
Här finns hela tidtabellen för Mellansverige – vaccindirekt.se/fastingbussen/mellansverige/

You must be logged in to post a comment Login