Fem konkurser i Örebro län i juli

By on 3 augusti, 2022
Foto: Scott Graham, Unsplash

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Örebro län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under juli månad gick fem bolag i konkurs i Örebro län. . I fjol noterades sju konkurser under juli.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Juli är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Av de fem bolag som gick i konkurs under juli i Örebro län hade tre sitt säte i Örebro kommun. I nio av länets tolv kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Örebro län hade en sammanlagd omsättning på 23 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, 13 personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var R S Möbler Aktiebolag som rapporterade en omsättning på 16,3 miljoner kronor i sitt bokslut år 2021.

Sedan början av året har 76 företag gått i konkurs i Örebro län. Det kan jämföras med 70 företag under motsvarande tid år 2021 (+9 procent).

I hela Sverige gick 357 företag i konkurs i juli. Det är 85 färre än vid motsvarande tid i fjol (−19 procent). Jämför vi 2022 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −6 procent.

Metod

Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.

När vi talar om ”bolag” och ”företag” avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.

Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under juli i Örebro län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

De största bolagen i Örebro län som gick i konkurs under juli

Företag Kommun Omsättning (tkr) Anställda  
R S Möbler Aktiebolag Örebro 16 296 5
Kellgren konsult AB Örebro 3 706 5
Företagscentralen i Örebro AB Örebro 2 572 2
CTTI Consulting AB Kumla 449 1
Källa: allabolag.se

Tabellen visar de företag som under juli månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.

Konkurser per kommun i Örebro län under juli 2022

Kommun Antal konkurser* Jämfört med samma tid 2021
Askersund 0 ±0 
Degerfors 0 ±0 
Hallsberg 0 ±0 
Hällefors 0 ±0 
Karlskoga 0 ±0 
Kumla 1 ±0 
Laxå 0 ±0 
Lekeberg 0 ±0 
Lindesberg 0 ±0 
Ljusnarsberg 0 ±0 
Nora 1 ±0 
Örebro 3 −2 
Källa: UC

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Newsworthy 

You must be logged in to post a comment Login