Fem sätt att minska ditt klimatavtryck i trafiken

Av på 30 april, 2021

Klimathotet är ständigt på tapeten och hela branschen för tunga fordon står inför stora utmaningar med omväxlingen till ett mer klimatsmart arbete. Allt större fokus ligger på fordonssektorn och hur man kan minska dess miljöpåverkan. För att nå dit vi vill och måste behöver alla dra sitt strå till stacken – även du som privatperson kan påverka genom att tänka över hur du använder din bil. Läs våra tips!

Kör som en ECO-driver

Det som är mest avgörande för din bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är din personliga körstil. Eco-driving är en av många saker värt att komma ihåg från körskolans teoribok. Genom att köra mjukt i en hög växel och i en så jämn hastighet som möjligt, genom att motorbromsa och undvika att stanna helt om du inte måste, sparar du massor. Inte bara på miljön utan också på plånboken.

Tänk WLTP

WLTP är ett sätt att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp där bland annat luftmotstånd och vikt räknas in. En tyngre bil med mycket luftmotstånd förbrukar mer bränsle, släpper ifrån sig mer koldioxid och får därmed ett högre WLTP-värde. Ett högt värde är dåligt för både miljö och ekonomi, därför vill man att fordonet och dess extrautrustning ska vara så lätt som möjlig och skapa så lite luftmotstånd som möjligt. Inte beredd att införskaffa en ny, lättare bil? Du kan göra mycket genom att inte köra runt med onödig och tung packning i bilen om du inte behöver. Montera av extrautrustning som takbox och cykelställ när det inte behövs. Idag är de flesta moderna bilar utformade för ett lågt luftmotstånd, något som även börjat dyka upp bland extrautrustning till bilen. Ett exempel är den här WLTP-anpassade ledrampen från BriodLights.

Var snäll mot motorn

Att starta en bil med kall motor drar mycket bränsle. För att undvika kallstart kan du investera i en motorvärmare som förbereder bilen för att startas upp en kall vintermorgon. En kupévärmare som slås på ett tag innan du ska sätta dig i bilen gör att du inte i samma utsträckning behöver använda dig av bilens värmesystem som förbrukar stora mängder bränsle. Även bilens AC-system är en riktig bränsleslukare. Vädra bilen innan avfärd varma sommardagar så behöver du inte vrida upp AC:n på max. Genom att hålla koll på vilka inbyggda system som är igång och slå av de som inte behövs, så kan du spara flera liter bränsle /100 km.

Håll koll på lufttrycket

Visste du att däckens rullmotstånd utgör uppemot 15% av den totala bränsleförbrukningen? Försök därför se till att dina däck har det rekommenderade lufttrycket för en fullastad bil. Då minskas rullmotståndet och även bränsleförbrukningen. När du köper nya däck gör du klokt i att kolla upp så att däcken har ett så lågt rullmotstånd som möjligt.

Låt bilen vila

Sist men inte minst – allra mest klimatsmart är du om du låter bilen stå om du bara ska ta dig korta sträckor. Genom att gå eller cykla gör du inte bara miljön en tjänst utan också din egen kropp som mår bra av att komma ut och röra på sig i friska luften.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: ABKATi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in