Fem tips för en bättre balans

By on 6 oktober, 2019

Varje år faller drygt 67 000 svenskar och slår sig så att de behöver söka vård. 47 000 av dem över 65 år och ungefär 1000 personer skadar sig så svårt att de dör. Här kommer fem tips för att undvika fallolyckor.

1. Träna. Det är bra om man kan träna balans och styrka två till tre gånger varje vecka. Du ska träna så att du blir lite andfådd och trött i musklerna och sedan successivt öka belastningen och antalet repetitioner. När det gäller balansen ska du utmana dig själv så att du tycker att balansövningen är svår. Träning är också bra för att det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

2. Ät näringsrikt. Maten ger dig energi och näring och stärker samtidigt muskler och skelett. Eftersom du som är äldre ofta äter mindre mängd mat än tidigare är det viktigt att äta mer proteinrik och ibland mer fettrik kost än tidigare. D-vitamin och kalcium är viktigt för skelettet.

3. Ha koll på dina mediciner. Vissa läkemedel kan öka risken att falla, genom att göra dig yr eller trött. Därför är det viktigt att du känner till hur dina mediciner fungerar. Om du tar flera mediciner, be din läkare eller apotekare kontrollera så att de inte påverkar varandra negativt.

4. Gör regelbundna syn- och hörselundersökningar. Dessutom påverkas balansen även av musklerna och känseln. Känseln i fötterna är viktig för att känna av ojämnheter i marken man går på, ha därför koll även på fötterna.

5. Se om ditt hem. Se till att inte finns saker du kan snubbla på, som exempelvis lösa sladdar eller mattkanter. Se också till att ha en bra belysning i bostaden, även nattetid. Halkskydd är bra att ha i dusch och badkar. Ha gärna mobiltelefonen nära dig även inomhus, om olyckan skulle vara framme. Du kan även ansöka om att få ett trygghetslarm eller mobilt trygghetslarm från Helsingborgs stad. Staden har också en fixartjänst som kan hjälpa dig som fyllt 70 år med att exempelvis byta glödlampor och gardiner. Du kan också kontakta stadens arbetsterapeut och fysioterapeut och få prova ut hjälpmedel till hemmet eller få hjälp med att se över ditt hem.

Anette Andersson är fysioterapeut och arbetar med att förhindra fallolyckor.

–Väldigt många helsingborgare faller varje år och skadar sig. Något av det viktigaste man kan göra för att förebygga olyckor är att träna balansen och benstyrkan. Det är saker vi måste träna hela livet och är en färskvara. Börja försiktigt och öka antalet repetitioner efterhand. Det är aldrig försent att börja träna, säger hon.

Volontären Monika Olsson från Påarp håller i Balansera mera-gymnastik på Träffpunkt Påarp. Hon tror fler kan bli intresserade av att vara med på balansträningen.

–Jag tycker om alla aktiviteter där man rör sig. Alla behöver röra sig. Det här är rörelser som alla kan klara av, säger Monika Olsson.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login