FILT ger ut albumet ”Över frusen vän”

Av på 30 mars, 2022
Michel Thomas

FILT är keyboardisten/producenten Jens Anderssons instrumentala musikprojekt där han har bjudit in musiker från olika stilar och kulturer för att skapa en mix av någon sorts ambient, semielektronisk, nordisk världsmusik. Albumet ”Över frusen vän” släpps den 29 april.

– Efter att ha fått tinnitus efter en turné 2010 har mitt lyssnande förändrats och jag har experimenterat med frekvenser och filter för att försöka hitta den ultimata lyssnarupplevelsen för mig utan att det gör ont eller piper i öronen efter att jag lyssnat på musiken. Jag har försökt få fram en varm och mjuk ljudbild utan att för den skull tappa bort spänningen i musiken. Jag tror och hoppas att andra också ska kunna njuta av låtarna. Ett av målen med musiken är att den ska fylla upp ett rum med värme så att man vill stanna kvar där en stund, berättar Jens.

Många av ljuden har spelats in med band- eller rörmikrofoner, som sedan fått gå genom bandekon och filter för att till slut landa i det slutgiltiga soundet.

Jens spelar även keyboard i turnéaktuella The Ark och det var faktiskt den 2x inställda turnén och pandemin som lösgjorde tid och lust till att producera albumet.

– Nästan alla uppdrag ställdes in eller sköts på framtiden och i efterhand inser jag hur viktigt det var att jag hade något att sysselsätta mig med och som dessutom kändes inspirerande och kul, avslutar Jens.

Release för streaming 29 april och en liten upplaga av vinyl-LP beräknas också anlända till releasedatumet.

Medverkar på skivan gör bland annat dragspelsvirtuosen Lelo Nika som dessutom är tvåfaldig världsmästare i ackordeon, jazzsaxofonisten Inge Pettersson Lindbäck som blåser i både saxofon och basklarinett, Reza Shayesteh som spelar persisk santoor och countrygitarristen Johan Melin som trakterar pedal steel guitar.

Den syrianska violinisten Amir Tarabolsy, Linda Sunesdotter och Filip Runesson står för stråket och Rasmus Svensson spelar trummor. 

Skivan är mixad av Carl Granberg som tidigare jobbat med bland annat Bob Hund, Ved, Råå och Tingsek.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Sandra Nordin PR

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in